Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türk İdari Yargısına Yansımaları

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türk İdari Yargısına Yansımaları



Sayfa Sayısı
:  
999
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786051464039

190,00 TL









                                                               ÖNSÖZ

 

HSYK’nın yeniden yapılanmasına paralel olarak hakim ve savcıların eğitimine büyük bir önem verilmiştir. Hakim ve savcıların eğitimi kapsamında yurt içinde ve yurt dışında birçok eğitim imkanı getirilmiştir. Türk Hukuk Sisteminin uygulayıcılara tanıtılması yanında, evrensel hukuk kurallarının ve özellikle 2004 yılındaki Anayasa değişikliği sonrasında bir iç hukuk kuralı haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Sözleşmesinin uygulanmasına ilişkin AİHM kararlarının uygulamacılar tarafından takibine önem verilmiştir. Bu bağlamda hakim ve savcıların AİHM Farkındalığının Artırılması Projesi de hayata geçirilerek proje kapsamında hakim ve savcıların AİHM çalışma ziyaretleri düzenleme imkanı da getirilmiştir. Yine hukukçular için İnsan Hakları Eğitim (HELP) projesi gibi projeler bulunmaktadır.


HSYK’nın eğitimleri sırasında HSYK’nın projeleri ve çalışmaları hakkında yapılan bilgilendirme toplantıları sırasında sayın HSYK üyelerimizin idari yargıdan çeşitli meslektaşların bir arada bulunduğu bir ortamda Sayın Ahmet BERBEROĞLU tarafından AİHM kararlarının öneminden bahsedilirken idari yargıya ve idari yargı yerlerince verilen kararlar hakkında derli toplu bir çalışma olmadığı bu kararların bir araya getirildiği eser bulunmadığının ifade edilmesi üzerine, bu çalışmanın hazırlanılmasına başlanılmış olup 3000 civarında bir karar taraması sonrasında AİHM tarafından verilen ve Türkçeye çevrilmiş olan elimizdeki çalışmaya konu olan kararlar tespit edilerek bir araya getirilmiştir. Bu arada benzer bir çalışma yapmak üzere Danıştay Başkanlığınca da bir komisyon oluşturulmuş ve bu komisyonun çalışma usulüne ilişkin yönerge hazırlanmıştır.



KİTAP HAKKINDA DÜŞÜNCELER


Temel hak ve özgürlükler, uluslararası boyutuyla Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinde güvence altına alınmıştır. Avrupa insan Hakları Mahkemesi de güvence altına alınan bu hak ve özgürlüklerin, Sözleşmeye taraf ülkelerin tümü üzerinde denetimini yapmaya yetkili tek Mahkemedir.


Sözleşmeye taraf olan ülkemizin, bu Mahkemenin yargı yetkisini de kabul etmesiyle birlikte Mahkemece verilen kararlar iç hukukumuzda önem-li hale gelmiştir. Özellikle Anayasamızın 90. Maddesinin son fıkrasında yer alan -Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. - hükmü ile bu fıkraya 2004 yılında yapılan değişiklikle eklenen: - Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve öz-gürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır- hükmü karşısında Sözleşmenin ve bu Söz-leşmeye bağlı olarak hareket eden AİHM kararlarının iç hukukumuza etkisi daha da artmıştır. .
Bu konunun önemi nedeniyle HSYK tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla bir proje hayata geçirilerek, bu proje kapsamında pek çok hakim ve savcının AİHM’ye çalışma ziyareti gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.


Ancak gerek her meslektaşımızın bu ziyarete imkan bulamaması ve ya-bancı dil sorunu, gerekse Mahkemenin sürekli güncellenen kararları nede-niyle, Sözleşme hükümlerini ve Mahkeme içtihatlarını dikkate alması gere-ken hukukçularımızın, konularına göre tasnif edilmiş ve Mahkemenin içti-hatlarının yansıtan bir başucu esere ihtiyacı bulunmaktadır.


Bu eserin yukarıda belirttiğim ihtiyacı karşılama noktasında önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Bu eksikliği hisseden ve çorbada benim de tuzum olsun diyerek pek çok meşguliyeti arasında eseri hazırlayan, sorumluluk sahibi, mütevazi ve gayretli kardeşim Hüseyin Bilgin Beye emeğinden dolayı teşekkür ediyor, eserin tüm meslektaşlarımıza katkı sağlamasını ümit ediyorum
Ahmet Berberoğlu
HSYK 2. Daire Üyesi.
-AB Olmazsa 'Kopenhag Kriterleri'ne Ankara Kriterleri' der geçeriz!-

SONSÖZ NİYETİNE
Uzun vadede batılılaşma, yakın tarihte ise AB maceramız bir bakıma karşılıksız bir aşk, bir karasevda gibi. Pervane misali ateşin etrafında 'can pahasına' döndüğümüz ama ateşin bizi pek de umursamadığı bir süreç bu. . .
İyi tarafından bakarsak her derin aşk gibi bizi olgulaştıran ve ruhumu-zu kemale erdiren bir devran, aynı zamanda.
-Leylamızı bulacağımız, hakikatle visale ereceğimiz 'ikon'lardan 'ide'ye ulaşacağımız bir seyr-i süluk, bir kutlu yolculuk olabilir belki de. . .
Ya da aslında bizim olan, çok yıllar önce kaybettiğimiz, yitiğimiz olan hikmeti yeniden keşfetmek. . .
Herkesin 'Leyla'sı başka başka ama biz hukukçularınki adalet. . .
Pervane olup koştuğumuz 'ateş' de; kutsal 'ide-miz de, seyr ve devra-nımızın nihai noktası da, kaybettiğimiz 'yitik' olan hikmet de saf ve mutlak adalet.
Bu anlamda sevdamız Leyla cihetinden karşılık bulmasa da Leyla'nın hakikati itibariyle bizi yeniden inşa edecek; ceketimizin astarında kaybetti-ğimiz güneşimizi yeniden keşfe sebep olacak. . .
Kendi dinamiklerimizle ulaşsaydık Nirvana'ya daha iyiydi kuşkusuz ama Ankara derin iktidarını kimseyle paylaşmaya razı olmadığı için kendi-liğinden hikmete, adalete, evrensel değerlere yani tabi hukuka, yani adalete teslim olmaya hazır değil. Bu nedenle bir muharrik güce ihtiyacımız var, bir zorlayıcı gerek, bir yol haritası lazım bize. . .


Bu nedenledir ki -içten içe gururumuzu kırsa da- AİHM ile birlikteliği-miz, AB maceramız , kendimize çeki düzen vermemizde, -medineyi yeniden kurmak- noktasında olumlu katkılar sağladı, hukuk sistemimizin standartla-rını yükseltti. Artık iç hukuk normlarının yanı sıra taraf olduğumuz ulusla-rarası sözleşmelere de atıfta bulunur olduk. Böylece yerli silahlarla açama-dığımız adaletin kapısını -Macar Urban-ın topuyla fethe muktedir olduk, yitiğimize ulaşmayı az da olsa başardık.


Neticede kapı aralanmıştır ve her aralık kapı gibi sonuna kadar açılması kaçınılmazdır.
Adaletin fethinde bir -Macar Urban Şahisi- olan AİHS ve AİHM karar-larını idari yargı alanına yansımasını bizlere sunan değerli hukukçu Hüse-yin BİLGİN Bey'e bu anlamda şükran borçluyuz.
Afyonkarahisar'da görev yaptığı süre boyunca bilgi ve birikimini kıs-kanmadan bizimle paylaşan nihayetinde bu paylaşımını çok değerli bir kitap boyutuna ulaştıran, uygulamanın bizzat içindeki bu üretken ve çalışkan insanı ne kadar kutlasak azdır. . .
Ona gayret diliyor, gayretin asıl sahibinden ise tevfik niyaz ediyorum. . .
Av. TURGAY ŞAHİN
Afyonkarahisar Baro Başkanı


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, hukuk devleti anlayışının yerleşmesi bağlamında ülkemizde yadsınamaz bir etkide bulunmuştur. Anayasa’da ve ilgili mevzuatta yapılan düzenlemeler neticesinde hukuku-muzun ayrılmaz bir parçası haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşme-si’nin koruma mekanizmasını etkinleştiren AİHM’in Türkiye hakkında ver-diği kararlar her zaman irdelenmeye değer olmuştur. Hüseyin Bilgin’in yazmış olduğu bu eserle idare hukukuna ilişkin olarak AİHM tarafından verilen kararlar bir araya getirilmiş ve araştırmacılar ile uygulayıcıların isti-fadesine sunulmak suretiyle hukuk dünyamıza büyük bir katkı sağlanmıştır. Bu çalışmasından dolayı Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Sayın Hüseyin Bilgin’i kutluyorum.
Prof. Dr. Yasin Sezer
G. Ü. Hukuk Fakültesi İdare Hukuku ABD


İnsan hakları, insanlığın ortak eseridir ve esas olarak insan onurunu ko-rumayı amaçlar. Bu nitelikleri, insan haklarının evrenselliğinin de kaynağını oluşturur. Aslında farklı nitelikler gösterse de insan haklarının tama-mı, insanın maddi ve manevi bütünlüğünü, insanın değerini ve onurunu korumayı amaçlamaktadır. Hukuk devleti kavramının en önemli parçası, bireylerin temel haklarının korunmasıyla ilgilidir. 21. yüzyılda yoğun bir şekilde yaşanan tecrübe ve gelişmelerden sonra, insan haklarına yönelik ulusal ve uluslar arası korumanın daha etkin kılınması zorunluluğu doğ-muştur. 2004 yılında Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklikle temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşme hükümleri uygulamaya geçirilmeye çalışılmışsa da, bu konuda gerekli olan denetimin yetersiz kal-ması beklenen sonucu doğurmamıştır.


Ulusal yargı makamlarının özellikle yüksek mahkemelerin (Yargıtay, Danıştay)tutumunun bu denetim açığını kapatacağı konusunda beklentiler oldukça yüksektir. Sözleşmenin bir iç hukuk normu haline gelmesi ve destek ölçü norm olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulama-ya geçirilmesi hususunda yargı makamlarının rol ve sorumluluğu daha da artmaktadır.


Bugün gelinen noktada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine genel gön-derme yapmanın yeterli olmadığı dolayısıyla bunun ötesine geçilerek, söz-leşmede açıkça zikredilmemiş olan fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi-nin içtihat yoluyla kapsam içine soktuğu bazı hak ve ilkelerin benimsenmesi önemli adım olacaktır. Bu çalışmanın da destek ölçü norm olarak AİHM kararlarına sistematik olarak kolayca ulaşılmasına mahkemenin genişletici yorum yoluyla geliştirdiği ilke ve içtihatlara farkındalık yaratacağı açıktır.
Özverili bir çalışma ve yoğun emek ürünü olan bu eserden dolayı mes-lektaşımı kutlar, başarılar dilerim.
ERCAN AHİ
Danıştay 2. Daire Üyesi


Türkiye'nin Avrupa'ya dönük yüzü ve bu konudaki gayreti Avrupa'ya rağmen devam eden bir süreçtir. Çünkü Avrupa kurumlarının tutum, dav-ranış ve işlemleri sonucu Türk toplumunda, Avrupa’nın samimiyetsizliği yönünde bir kanaat oluşmuştur ki, bu kanaat hepten sebepsiz, haksız ve duygusal bir kanaat değildir.


Ancak bu konuda özeleştiri yapmak ve çuvaldızı kendimize de batır-mak gerekir. Avrupa'nın siyasi, hukuki, ekonomik standartları bilinmesine rağmen, kendimizi bu standartlara uydurma konusunda çok da gayretli olduğumuz söylenemez. Bu gayretlerin 2000'lerden sonra yoğunlaştığını, ancak kararsız ve kesintili bir gayret olduğunu ifade etmek gerekir. Nitekim 2004'ten sonra pek çok yasa hatta Anayasa hükmü değiştirilmiş ancak siyasi saiklerle bu değişikliklerin uygulanmasında, bariz geri dönüşler yapılmıştır.


Avrupa'ya yöneliş rüzgarının en yoğun olduğu 2004'te, bir program çerçevesinde tüm hakimlere AİHS ve AİHM konusunda verilen seminerde eğitici olarak görev aldım.


Bu süreçte; meslektaşların önemli bir kısmının bu müessese konusunda asgari teknik bilgiye bile sahip olmadığını, farkındalık düzeyinin medyatik bilgilerden ibaret olduğunu, sözleşme hükümlerinin iç hukuktaki yeri konu-sunda fikir sahibi olmadıklarını gözlemledim. Nitekim bu seminerler sonrası ciddi bir farkındalık oluştu ve mahkeme kararlarında AİHS ve AİHM karar-ları yer almaya başladı. Ancak geçen zaman içinde bu konuya ilgi yine azaldı.


Bu bağlamda konuya ilgi duyanlar için bir başucu kaynağına ihtiyaç var idi. Bu çalışmanın bu ihtiyacı karşılama anlamında önemli bir boşluk dolduracağına inanıyorum.


Meslektaşlarımızın meslekleriyle ilgili konularda eser üretme konusun-daki fakirliklerine inat, durmadan eser-makale üreten meslektaşım Hüseyin BİLGİN’i hem seçtiği konu hem de eserin içeriği konusunda kutluyor, başa-rılarının devamını diliyorum.
Osman ERMUMCU
İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı


22/05/2004 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 5170 sayılı Kanunun 7. maddesiyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 90. mad-desine eklenen son fıkra ile iç hukukumuzda (normlar hiyerarşisinde) ka-nunların üzerinde konumlandırılan temel hak ve özgürlüklere ilişkin millet-lerarası anlaşma niteliğinde olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve eki protokoller ile bu sözleşmeye uygunluğu denetleyen ve verdiği kararlar 4928 sayılı Kanunun 6. maddesiyle birlikte iç hukukumuzda yargılamanın yenilenmesi sebebi teşkil eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yapısı-nı, işleyişini, başvuru usul ve esaslarını, yine anılan Mahkemece ülkemiz hakkında verilmiş mahkumiyet kararları sonrası uyuşmazlıkların AİHM'ne gitmeden sonuçlandırılması amacıyla 6216 sayılı Kanunla kabul edilmiş olan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu ile 6384 sayılı Kanunla AİHM önünde bulunan hak ihlallerine ilişkin başvuruları iç hukukta sonuçlandır-mak için kurulmuş olan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu kararları ve işleyişine yer veren ve özellikle de AİHM'in Türk İdari Yargısına ilişkin ola-rak vermiş olduğu ihlal kararlarını ilgili sözleşme maddesi altına sistematize ederek derleyen anılan eserin, bu alandaki büyük bir eksikliği giderdiği ve uygulayıcılara faydalı olacağı düşüncesiyle iş bu çalışmayı hazırlayan değer-li meslektaşım ve arkadaşım Afyonkarahisar İdare Mahkemesi Başkanı Hü-seyin Bilgin beye teşekkür eder, çalışmalarında başarılarının devamını dile-rim.
Atılgan MUTLU
Erzurum İdare Mahkemesi Başkanı

 

İÇİNDEKİLER

  • Birinci Bölüm
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi veAvrupa İnsan Hakları Sözleşmesi veEki Protokollerle Korunan Haklar
  • A. -Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Çalışanlar Hakkında Genel Bilgilendirme-1
  • 1. -AİHM’nin Kuruluşu ve Çalışma Yeri-1
  • 2. -AİHM Hakimleri Sayısı, Seçimi ve Görev Süreleri-2
  • 3. -AİHM Hakimliği için Aranan Koşullar ve Kısıtlamalar-3
  • 4. -AİHM Hakimlerinin Görevinin Sona Ermesi-4
  • 5. -Mahkeme Başkanı Seçimi ve Görevleri-4
  • 6. -Başkan Yardımcılarının Seçimi, Görevleri-5
  • 7. -Bölüm Başkan ve Başkan Yardımcıları-5
  • 8. -Başkanlar Kurulu-6
  • 9. -Yazı İşleri Müdürlüğü-6
  • 10. -Yargıç Olmayan Raportörler-8
  • B. -Mahkemenin Birimleri (Bölümleri)-8
  • 1. -AİHM Genel Kurulu-8
  • 2. -Başvuruların İnceleneceği Birimin Tespiti-9
  • 3. -Tek Hakimle İncelenen Başvurular ve Tek Hakimin Yetkileri-10
  • 4. -Komitelerin Oluşumu ve Yetkileri-11
  • 5. -Dairelerin Oluşumu ve Yetkileri-12
  • 6. -Büyük Dairenin Oluşumu ve Yetkileri-13
  • C. -AİHM Yapılan Başvurular-14
  • 1. -Devlet Başvuruları ve İncelenme Usulü-14
  • 2. -Bireysel Başvurular ve İnceleme Usulü-15
  • a. -Tek Hakimle Başvuruların İncelenmesi-16
  • b. -Kabuledilmezlik Nedenleri-16
  • c. -Raportör Hakim Tarafından Başvuruların İncelenmesi-18
  • d. -Komite Tarafından Başvuruların İncelenmesi-18
  • e. -Daireler Tarafından Başvuruların İncelenmesi-18
  • f. -Büyük Daire Önünde Başvuruların İncelenmesi-19
  • D. -AİHM Yargılama Usulüyle İlgili Bazı Uygulamalar-20
  • 1. -AİHM’e Sunulan Belgelerin Aleni Niteliği-20
  • 2. -Mahkemede Kullanılabilecek Diller-20
  • 3. -AİHM Önünde Temsil Edilme-21
  • 4. -Müzakere ve Oylama Usulü-21
  • 5. -AİHM’de Duruşma Yapılması Konusu-22
  • 6. -Başvurularda Taraflara Düşen Yükümlülükler-23
  • 7. -Üçüncü Taraf Sıfatıyla Davaya Katılma-24
  • E. -AİHM Kararları ve Bu Kararların Özellikleri-25
  • 1. -Kayıttan Düşürülme Kararı-25
  • 2. -Dostane Çözüm Kararı-25
  • 3. -Pilot Karar Uygulaması-26
  • 4. -Acil Durumlar İçin Verilen Tedbir Kararları-27
  • 5. -Adli Tazmin Kararları-28
  • 6. -AİHM Son Kararlarının Özellikleri-28
  • 7. -AİHM Kararlarının Kesinliği ve İnfazı-29
  • 8. -AİHM İhlal Kararların İç Hukukta Uygulanması Amacıyla Getirilen Müessese Yargılamanın Yenilenmesi-30
  • F. -AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ VE EKLİ PROTOKOLERDE KORUNAN HAKLAR-31
  • 1. -Yaşam Hakkı-32
  • 2. -İşkence Yasağı-33
  • 3. -Kölelik ve Zorla Çalıştırma Yasağı-33
  • 4. -Özgürlük ve Güvenlik Hakkı-35
  • 5. -Adil Yargılanma Hakkı-38
  • 6. -Kanunsuz Ceza Olmaz İlkesi-41
  • 7. -Özel Ve Aile Hayatına Saygı Hakkı-42
  • 8. -Düşünce, Vicdan Ve Din Özgürlüğü-43
  • 9. -İfade Özgürlüğü-44
  • 10. -Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğü-45
  • 11. -Evlenme Hakkı-46
  • 12. -Etkili Başvuru Hakkı-46
  • 13. -Mülkiyetin Korunması-47
  • 14. -Eğitim Hakkı-48
  • 15. -Serbest Seçim Hakkı-49
  • 16. -Serbest Dolaşım Özgürlüğü-49
  • 17. -Sınırdışı Edilmemeyle İlgili Haklar-50
  • a. -Vatandaşların Sınırdışı Edilmeleri Yasağı-50
  • b. -Yabancıların Topluca Sınır Dışı Edilmesi-50
  • c. -Yabancıların Sınır Dışı Edilmelerine İlişkin Usulü Güvenceler-51
  • 18. -Cezai Konularda İki Dereceli Yargılanma Hakkı-51
  • 19. -Sözleşmeyle İlgili Ortak Hükümler-53
  • İkinci Bölüm
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesininİdari Yargıyla İlgili Verdigi Karar Örnekleri
  • A. -Yaşam Hakkı (AİHS m. 2) İle İlgili AİHM Kararları-57
  • 1. -PAŞA VE ERKAN EROL - TÜRKİYE DAVASI-57
  • 2. -OYAL-TÜRKİYE DAVASI-62
  • 3. -HAMSİYE - VEDAT KAYAK / TÜRKİYE DAVASI-71
  • 4. -MEHMET ŞENTÜRK VE BEKİR ŞENTÜRK/TÜRKİYE DAVASI-84
  • 5. -YAŞAROĞLU - TÜRKİYE DAVASI-106
  • 6. -SÜLEYMAN EGE/TÜRKİYE DAVASI-113
  • 7. -İLBEYİ KEMALOĞLU VE MERİYE KEMALOĞLU/TÜRKİYE DAVASI-120
  • 8. -ALAETTİN ALP VE NECLA ALP / TÜRKİYE DAVASI-129
  • 9. -ARZU AKTAŞ/TÜRKİYE DAVASI-136
  • B. -İşkence Yasağı (AİHS m. 3) İle İlgili AİHM Kararları-139
  • 1. -EBCİN - TÜRKİYE DAVASI-139
  • C. -Özgürlük ve Güvenlik Hakkı (AİHS m. 5) İlgili AİHM Kararlar-148
  • 1. -KESHMİRİ (NO. 2)/TÜRKİYE DAVASI-148
  • 2. -Z. N. S. - TÜRKİYE DAVASI-153
  • 3. -D. B. - TÜRKİYE DAVASI-163
  • D. -Adil Yargılanma Hakkı (AİHS m. 6) ile İlgili Kararlar-171
  • DA. -Başsavcılık Görüşünün Tebliğ Edilmemesi Nedeniyle İhlal Kararları-171
  • 1. -MERAL -TÜRKİYE DAVASI-171
  • 2. -KARADUMAN VE TANDOĞAN / TÜRKİYE DAVASI-177
  • 3. -HASIRCI / TÜRKİYE DAVASI-178
  • 4. -HİDAYET AKGÜL - TÜRKİYE DAVASI-179
  • 5. -EMİNE ARAÇ - TÜRKİYE DAVASI-181
  • 6. -MELEK SİMA YILMAZ/TÜRKİYE DAVASI-184
  • 7. -BÜYÜKDERE VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-189
  • 8. -TUKSAL VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-190
  • 9. -S. S. BALIKLIÇEŞME BELDESİ TARIM KALKINMA KOOPERATİFİ VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-192
  • 10. -ERCİYAS - TÜRKİYE DAVASI-194
  • 11. -MEHMET EMİN ŞİMŞEK - TÜRKİYE DAVASI, -198
  • 12. -MEHMET YOLCU - TÜRKİYE DAVASI-203
  • 13. -SOLAKOĞLU VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE KARARI-206
  • 14. -EKMEKÇİ vd - TÜRKİYE DAVASI (16 Adet başvuru)-211
  • 15. -ŞÜKRAN BOZ/TÜRKİYE DAVASI-214
  • 16. -Aysel KILIÇ VE DİĞERLERİ/TÜRKİYE DAVASI-215
  • DB. -Gizli Belgelere Dayalı Olarak Karar Verilmesi veya Adli Yardım Taleplerinin Reddi Nedeniyle Verilen İhlal Kararları-220
  • 1. -GENÇER/TÜRKİYE DAVASI-220
  • 2. -MEHMET VE SUNA YİĞİT - TÜRKİYE DAVASI-223
  • 3. -MESUTOĞLU- TÜRKİYE DAVASI-228
  • 4. -SERİN -TÜRKİYE DAVASI-231
  • 5. -SERAP DEMİRCİ - TÜRKİYE DAVASI-235
  • 6. -HÜSEYİN ÖZEL - TÜRKİYE DAVASI-235
  • 7. -BAKAN - TÜRKİYE DAVASI-235
  • DC. -Makul Süre İçerisinde Karar Verilememesi Nedeniyle İhlal Kararları-236
  • 1. -NURİ ÖZKAN - TÜRKİYE DAVASI-236
  • 2. -ORMANCI VE DİĞERLERİ/TÜRKİYE DAVASI-237
  • 3. -ÇAKMAK VE DİĞERLERİ- TÜRKİYE DAVASI-240
  • 4. -MERYEM GÜVEN ve DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-242
  • 5. -ÖZEL ve DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-244
  • 6. -METE -TÜRKİYE DAVASI, -246
  • 7. -YİĞİT- TÜRKİYE DAVASI-248
  • 8. -KARAKULLUKÇU - TÜRKİYE DAVASI-249
  • 9. -DÖLENEKEN - TÜRKİYE DAVASI-252
  • 10. -OSMAN ERDEN - TÜRKİYE DAVASI, -253
  • 11. -AHMET KILIÇ - TÜRKİYE DAVASI-256
  • 12. -KÖK - TÜRKİYE DAVASI-259
  • 13. -RODOPLU - TÜRKİYE DAVASI-266
  • 14. -SERDAR ÇAKMAK - TÜRKİYE DAVASI-269
  • 15. -MUSLUOĞLU VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI, -269
  • 16. -OLCAR/TÜRKİYE DAVASI, -272
  • 17. -KÖSEOĞLU - TÜRKİYE DAVASI, -274
  • 18. -ÖZOĞUZ - TÜRKİYE DAVASI-276
  • 19. -RABİA TAN VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-278
  • 20. -YERLİKAYA -TÜRKİYE DAVASI-282
  • 21. -KOŞAL - TÜRKİYE DAVASI-285
  • 22. -MEHMET SELÇUK - TÜRKİYE DAVASI-286
  • 23. -BAS - TÜRKİYE DAVASI-289
  • 24. -TARIMCI/TÜRKİYE DAVASI, -296
  • 25. -AYIK - TÜRKİYE DAVASI-298
  • 26. -KORKUT-TÜRKİYE DAVASI-301
  • 27. -ERDAL ÇALIŞKAN - TÜRKİYE DAVASI-303
  • 28. -HASEFE/TÜRKİYE DAVASI, -305
  • 29. -ARAS -TÜRKİYE DAVASI-308
  • 30. -ABDULAZİZ DANIŞ -TÜRKİYE DAVASI-311
  • 31. -OKÇU -TÜRKİYE DAVASI-312
  • 32. -ALTINTDAĞ VE İPEK - TÜRKİYE DAVASI-319
  • 33. -ALKIN - TÜRKİYE DAVASI-321
  • 34. -MUSTAFA GÜRBÜZ - TÜRKİYE DAVASI-327
  • 35. -ZEYTİNLİ/TÜRKİYE DAVASI-329
  • 36. -NURTEN YAVUZ -TÜRKİYE DAVASI-331
  • 37. -ATEŞ SÖNMEZ - TÜRKİYE DAVASI-334
  • 38. -KOKSAL VE DURDU - TÜRKİYE DAVASI-335
  • 39. -BUHUR/TÜRKİYE DAVASI, -339
  • 40. -HAKAN USLU - TÜRKİYE DAVASI-340
  • 41. -NUSRET ERDEM -TÜRKİYE DAVASI-342
  • 42. -BERÜ-TÜRKİYE DAVASI-343
  • 43. -ÖZER ÖNER vd. -TÜRKİYE DAVASI-349
  • 44. -ZAMAN - TÜRKİYE DAVASI, -351
  • 45. -TERZİ - TÜRKİYE DAVASI, -353
  • 46. -GÜRKAN/TÜRKİYE DAVASI-355
  • 47. -ALPHAN/TÜRKİYE DAVASI-359
  • 48. -AHMET İLHAN - TÜRKİYE DAVASI-362
  • 49. -Mecit BOZKURT - TÜRKİYE DAVASI-363
  • 50. -TUMLUKOLÇU/TÜRKİYE DAVASI-365
  • 51. -BRAUN- TÜRKİYE DAVASI, -366
  • 52. -NURCAN KARA VE DİĞERLERİ/TÜRKİYE DAVASI-368
  • 53. -AKMANSOY/TÜRKİYE DAVASI-370
  • 54. -ALHAN/TÜRKİYE DAVASI-372
  • 55. -AYDAN v. TÜRKİYE DAVASI-374
  • 56. -MEHMET SALİH UÇAR/TÜRKİYE DAVASI-376
  • 57. -TEKİN/TÜRKİYE DAVASI, -378
  • 58. -AKAT ve KAYNAR - TÜRKİYE DAVASI-379
  • E--Özel ve Aile Hayatına Saygı Hakkı (AİHŞ m 8. )-381
  • 1. -ÖÇKAN VE DİĞERLERİ-TÜRKİYE DAVASI-381
  • 2. -LEMKE - TÜRKİYE DAVASI-386
  • 3. -AKSU - TÜRKİYE DAVASI, -392
  • 4. -PAŞAOĞLU - TÜRKİYE DAVASI-399
  • 5. -ÖZPINAR - TÜRKİYE DAVASI-404
  • F. -Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü Hakkı (AİHS m. 9)-419
  • 1. -LEYLA ŞAHİN-TÜRKİYE DAVASI-419
  • G. -İfade Özgürlüğü İle İlgili AİHM Kararları-448
  • 1. -ULUSOY VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-448
  • 2. -NUR RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI A. Ş. - TÜRKİYE DAVASI-453
  • 3. -ÖZGÜR RADYO-SES RADYO TELEVİZYON YAYIN YAPIM VE TANITIM A. Ş. /TÜRKİYE DAVASI-457
  • 4. -ALBAYRAK/TÜRKİYE DAVASI, -460
  • 5. -KAYASU -TÜRKİYE DAVASI-467
  • 6. -AYHAN ERDOĞAN - TÜRKİYE DAVASI-484
  • 7. -ÖZGÜR RADYO-SES RADYO-TELEVIZYON YAYIN YAPIM VE TANITIM A. Ş. -TÜRKİYE DAVASI-489
  • H. -Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğü (AİHS m . 11)-492
  • 1. -YEŞİLGÖZ - TÜRKİYE DAVASI-492
  • 2. -METİN TURAN - TÜRKİYE DAVASI-496
  • 3. -KARAÇAY-TÜRKİYE DAVASI-500
  • 4. -KAYA VE SEYHAN/TÜRKİYE DAVASI-504
  • 5. -ENERJİ YAPI-YOL SEN -TÜRKİYE DAVASI-504
  • 6. -MÜSLÜM ÇİFTÇİ-TÜRKİYE DAVASI-504
  • 7. -ÇERİKCİ -TÜRKİYE DAVASI-508
  • 8. -ŞİŞMAN VE DİĞERLERİ-TÜRKİYE DAVASI-509
  • İ. -Etkili Başvuru Hakkı İle İlgili İhlal Kararlar (AİHS m. 13)-509
  • 1. -JABARİ TÜRKİYE DAVASI-509
  • 2. -GÜNERİ VE DİĞERLERİ-TÜRKİYE DAVASI-515
  • 3. -ERTAŞ AYDIN VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-520
  • 4. -BULĞA VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-525
  • 5. -AKAT/TÜRKİYE DAVASI-525
  • 6. -ADEM YILMAZ VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-526
  • 7. -SOYSAL VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-526
  • 8. -KAZIM ÜNLÜ - TÜRKİYE DAVASI-526
  • 9. -KIZILKAYA -TÜRKİYE DAVASI-526
  • 10. -ÜRKÜT- TÜRKİYE DAVASI-527
  • 11. -FAHRETTİN AYDIN - TÜRKİYE DAVASI-527
  • 12. -BEYAZ-TÜRKİYE DAVASI-527
  • J. -Mülkiyet Hakkı İle İlgili Kararlar (1 No’lu Ek Protokol 1. m)-527
  • 1. -AMATO/TÜRKİYE DAVASI, -527
  • 2. -KUŞ - TÜRKİYE DAVASI-530
  • 3. -SAK - TÜRKİYE DAVASI-533
  • 4. -MUTU -TÜRKİYE DAVASI-537
  • 5. -AKAN -TÜRKİYE DAVASI-540
  • 6. -YILDIRIR/TÜRKİYE DAVASI, -546
  • 7. -KEÇECİOĞLU vd - TÜRKİYE DAVASI-551
  • 8. -FENER RUM PATRİKLİĞİ-TÜRKİYE-554
  • 9. -BORA - TÜRKİYE DAVASI-558
  • 10. -HAKAN ARI - TÜRKİYE DAVASI-561
  • 11. -AYANGİL ve DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-566
  • 12. -KRANTA - TÜRKİYE DAVASI-573
  • 13. -YEREBASMAZ/TÜRKİYE DAVASI, -574
  • 14. -SÜZER VE EKSEN HOLDİNG A. Ş. -TÜRKİYE DAVASI-576
  • 15. -BİL BELGİN İNŞAAT ŞTİ/TÜRKİYE DAVASI-600
  • L. -Eğitim Hakkı İle İlgili Kararlar (1 No’lu Ek Protokol 2. m)-604
  • 1. -MÜRSEL EREN - TÜRKİYE DAVASI-604
  • 2. -HASAN VE EYLEM ZENGİN -TÜRKİYE DAVASI-610
  • 3. -TEMEL VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE-621
  • M. -AİHS’nin 34. Maddeyle İlgili İhlal Kararları-627
  • 1. -MOSTAFA VE DİĞERLERİ - TÜRKİYE DAVASI-627
  • 2. -D. B. - TÜRKİYE DAVASI-632
  • N. -Çeşitli Kabuledilmezlik Kararları-632
  • 1. -MEDYA FM REHA RADYO VE İLETİŞİM HİZMETLERİ A. Ş. - TÜRKİYE DAVASI-632
  • 2. -SEVİM GÜNGÖR - TÜRKİYE DAVASI-636
  • 3. -ERCANLAR OTOMOTİV TİCARET A. Ş. - TÜRKİYE DAVASI-641
  • 4. -İBRAHİM ŞAHIN/TÜRKİYE DAVASI-644
  • 5. -AYDIN İÇYER/TÜRKİYE DAVASI-650
  • 6. -NURETTİN DEMİR VE ÇİÇEK DEMİR/TÜRKİYE DAVASI, -663
  • 7. -ALİ RIZA AYDIN/TÜRKİYE DAVASI-672
  • 8. -DÖŞEMEALTİ BELEDİYESİ/TÜRKİYE DAVASI, -678
  • 9. -ERDAL TUNÇ/TÜRKİYE DAVASI-680
  • 10. -MANSOUR EDİN KESHMIRI/TÜRKİYE DAVASI, -680
  • 11. -SEYİT BAYTÜRE VE DİĞERLERİ/TÜRKİYE DAVASI-684
  • 12. -Güneş KOCAMAN ve Diğerleri/TÜRKİYE DAVASI-687
  • 13. -İbrahim GANİDAĞLI/TÜRKİYE DAVASI-689
  • 14. -İbrahim DURSUN/TÜRKİYE DAVASI-690
  • 15. -M. /TÜRKİYE DAVASI-693
  • 16. -Selim KARADAĞ VE DİĞERLERİ/TÜRKİYE DAVASI, -696
  • O. -Dostane Çözüm Kararları-700
  • 1. -BALIKÇI - TÜRKİYE DAVASI-700
  • 2. -ZEYNEP TEKİN/TÜRKİYE DAVASI, -701
  • 3. -DÜRDANE ASLAN VE SELVİHAN ASLAN- TÜRKİYE DAVASI-702
  • 4. -Ömer YILDIZ - TÜRKİYE DAVASI-703
  • 5. -BAHATTİN DUYUM/TÜRKİYE DAVASI-704
  • 6. -MELAHAT BULUT-705
  • 7. -FAHRETTİN ÖZTÜRK - TÜRKİYE DAVASI-705
  • 8. -Hüseyin ALADAĞ-706
  • 9. -Hüseyin ŞEN - TÜRKİYE DAVASI, -706
  • 10. -Aydan ÇEKİÇ-707
  • 11. -LATİFE RENÇBER VE DİĞERLERİ/TÜRKİYE DAVASI, -707
  • Üçüncü Bölüm
  • A. -İNSAN HAKLARI TAZMİNAT KOMİSYONU BAŞKANLIĞI-709
  • Giriş-709
  • I. -Yasanın Amaç ve Kapsamı-710
  • II. -6384 Sayılı Yasada Yer Alan Tanımlar-714
  • III. -Komisyonun Oluşumu ve Çalışma Şekli-714
  • IV. -Komisyona Müracaat Şekli ve Müracaat Süresi-716
  • V. -Müracaatların Komisyonca Karara Bağlanması-717
  • A. -İlk İncelemeden Karar Verilmesi-717
  • B. -Esas Hakkında Karar Verilmesi-718
  • VI. -Komisyon Kararına Karşı Başvuru Yolu-719
  • VII. Komisyon Kararının Uygulanması-720
  • VIII. -Komisyon Kararlarının İlgili Makamlara Bildirimi-720
  • Sonuç-721
  • B. İnsan Hakları Tazminat Komisyonu İşlemleri Hakkında Ankara 3. Kurul Kararları-722
  •  
  • Dördüncü Bölüm
  • Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve
  • Anayasa Mahkemesinin İdari Yargı İle İlgili
  • Verdiği Bireysel Başvuru Kararları
  •  
  • I. ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU YOLU-745
  • Giriş-745
  • 1. -Bireysel Başvuru Hakkı-746
  • 2. -Bireysel Başvuru Usulü ve Başvuru Yerleri-748
  • 3. -Başvuru Süresi-749
  • 4. -Başvuruların İncelenmesi-749
  • a. -Kabul Edilebilirlik İncelemesi-750
  • b. -Başvurun Esası Hakkında İnceleme-751
  • 5. -Pilot Karar Usulü-753
  • 6. -Başvuru Hakkının Kötüye Kullanılması-754
  • Sonuç-755
  • II. -AYM’nin İdari Yargıyla İlgili Verdiği Bireysel Başvuru Kararları-755
  • A. -Başvuru Yolları Tüketilmediği Gerekçesiyle Başvurunun Kabuledilmezliği Hakkında-755
  • B. -Zaman Bakımından Yetkisizlik Nedeniyle Kabuledilemezlik Hakkında Kararlar-765
  • C. -Kişi Bakımından Yetkisizlik Nedeniyle Kabuledilemezlik Hakkında Kararlar-774
  • D. -Konu Bakımından Yetkisizlik Nedenleriyle Kabuledilemezlik Hakkında Karar-776
  • E. -Açıkça Dayanaktan Yoksun Olması Nedeniyle Kabuledilemezlik Hakkında Kararlar-786
  • F. -Anayasa Mahkemesinin Yetkisizliği Nedeniyle Kabuledilemezlik Hakkında-802
  • H. -Süre Aşımı Nedeniyle Kabuledilemezlik Hakkında Kararlar-812
  •  
  • Beşinci Bölüm
  • Türk İdari Yargı Yerlerince (Danıştay-Bölge İdare Mahkemesi-İdare Mahkemesi) AİHS ve Eki Protokol Hükümleri İle AİHM Kararlarına Atıf Yapılan Karar Örnekleri
  • A. -Yaşam Hakkı İle İlgili Atıf Yapılan Danıştay Kararları-815
  • B. -Adil Yargılanma Hakkıyla İlgili Olarak Atıf Yapılan Kararlar-838
  • C. -Özel ve Aile Hayatına Saygı Hakkıyla İlgili Kararlar-877
  • D. -Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü Hakkında Kararlar-890
  • E. -İfade Özgürlüğüyle İlgili Atıf Yapılan Danıştay Kararları-899
  • F. -Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğü ile İlgili Kararlar-916
  • H. -Etkili Başvuru Yolu Hakkında Atıf Yapılan Kararlar-926
  • İ. -Evlenme Hakkıyla İlgili Atıf Yapılan Danıştay Kararları-931
  • I. -Mülkiyet Hakkıyla İlgili Atıf Yapılan Danıştay Kararları-932
  • KAYNAKÇA-979
  • HÜSEYİN BİLGİN’İN ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ-989
  • KİTAP HAKKINDA DÜŞÜNCELER-995