Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Kasım (49)      Ekim (124)      Eylül (80)      Ağustos (71)

Anonim Şirketlerde Örtülü Kar Dağıtımı

Anonim Şirketlerde Örtülü Kar Dağıtımı



Sayfa Sayısı
:  
464
Kitap Ölçüleri
:  
16X24
Basım Yılı
:  
2015
ISBN NO
:  
9786051466330

216,00 TL









 

 Ticaret Kanunu ve Mali Mevzuat Kapsamında Karşılaştırmalı

- Anonim Şirketin Özellikleri
-Kâr Payı Hesaplaması ve Dağıtım İlkeleri
-Örtülü Kazanç ve Örtülü Sermaye
-Örtülü Kazanç Aktarımı
-6102 Sayılı TTK Kapsamında Örtülü Kâr Dağıtımı
-Yöneticilerin Sorumluluğu

Çalışmamızda; anonim şirketlerde pay sahiplerinin vazgeçilmez haklarından olan kâr payı alma hakkının niteliklerini ortaya koyarak; bu nitelikte olmayan, ancak uygulamada ve vergi kanunlarında örtülü sermaye ile örtülü kazanç dağıtımı sonunda ortaya çıkan ve -örtülü kâr dağıtımı- olarak nitelendirilen bu durum tüm yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır. 
Örtülü kâr dağıtımı konusu, genellikle vergi hukukçuları tarafından ele alınan bir konu olup, bu konu şimdiye kadar kâr payının temel unsurlarının düzenlendiği ticaret hukuku açısından detaylı olarak ele alınmamıştır. Bu nedenle hem vergi kanunları, hem de Türk Ticaret Kanunu kapsamında, kâr dağıtımın hangi hallerde örtülü olduğunun ele alınması gerekmektedir. Bunun yanında Sermaye Piyasası Kanunu’nda örtülü kâr dağıtımına benzer uygulamaların olup olmadığı ve halka açık anonim şirketler açısından konunun öneminin de ortaya konulması, meselenin daha net ele alınmasını sağlayacaktır. 
Örtülü kâr dağıtımı müessesesi temel olarak 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda düzenlenmiştir. Örtülü kâr dağıtımı Türk hukukunda, özellikle -Örtülü Sermaye- ve -Örtülü Kazanç Dağıtımı- nitelendirmelerine bağlanan bir sonuç olarak ele alınmıştır. Ancak, pay sahiplerine veya şirketle ilişkili kişilere yapılan bir ödeme için kâr payı nitelendirmesi yapıldığında, konunun ticaret hukuku açısından da ele alınması bir zarurettir. Çünkü kâr payının; şirket, ilgili pay sahipleri, diğer pay sahipleri ve vergi idaresi olmak üzere en az dört tarafı bulunmaktadır. Bu zamana kadar örtülü kâr dağıtımı incelemelerinde, konunun yalnızca şirket ve vergi idaresinden oluşan iki tarafı ele alınmıştır. Biz çalışmamızda örtülü kâr dağıtımının, diğer taraflar üzerindeki etkilerini de incelemeyi amaçladık. Örtülü kâr dağıtımı nitelendirmesini, dünyadaki diğer uygulamalarla da karşılaştırarak, ülkemizde varsa değiştirilmesi gereken hususların olup olmadığını ve gerekçelerini de çalışmamızda ortaya koymaya çalıştık. Bunun yanında, kapalı anonim şirketler ile halka açık anonim şirketlerdeki örtülü kâr dağıtımı konusunda yaşanan farklılıkları ve yine bunların sonuçlarını da ortaya koymayı hedefledik. 
Örtülü kâr dağıtımı, Türk hukukunda 5520 sayılı KVK’nın 12’nci maddesinde düzenlenen -Örtülü Sermaye- ve 13’üncü maddesindeki -Örtülü Kazanç Dağıtımı- müesseselerinin bir sonucu olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemelere göre ilk olarak; bir şirketin, pay sahiplerine veya ilişkili kişilere sağladığı haksız menfaatler, emsallere uygunluk ilkesine aykırı ise bu haksız menfaatler için örtülü kâr dağıtımı nitelendirilmesi yapılması gerekmektedir. Bunun yanında ikinci olarak; şirketin pay sahiplerinden veya ilişkili kişilerden aldıkları belli şartlardaki borçlar da örtülü sermaye olarak nitelendirilmektedir. Örtülü sermaye için elde edilen menfaatler de, bunu elde edenler ve şirket açısından örtülü kâr dağıtımı olarak kabul edilmektedir. Bu düzenlemelerin temel amacı, şirketlerin vergi aşındırmalarını/kaçırmalarını önleyerek vergi güvenliğinin sağlanmasıdır. Vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bu düzenlemeler ile pay sahiplerine/ilişkili kişilere bu şekilde haksız menfaat sağlanması yoluyla (aslında pay sahiplerine kâr dağıtımı olarak aktarılması gereken bir menfaatin), kâr dağıtılması aşamasında ortaya çıkacak vergiden kurtulmak amaçlanmaktadır. Örtülü kâr dağıtımı düzenlemesiyle genel olarak, bu haksız menfaatlerin resmi (açık) kâr dağıtımı dışında, peçeleme yoluyla (başka bir ad altında) pay sahibine/ilişkili kişiye sağlandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespit ile de temelde peçenin kaldırılması nihayetinde gerçek duruma göre vergilendirme yapılarak, verginin aşındırılmasının önüne geçilmek istenmiştir. Başka bir deyişle, örtülü kâr dağıtımı düzenlemesiyle temelde verginin aşındırılmasını önlemek ve vergi güvenliğinin sağlanması amaçlanmış olup, örtülü kâr dağıtımında bahse konu haksız menfaat sağlanması, bir örtülü işlemle yapılarak kâr dağıtma niyeti peçelenmektedir. 
Çalışmamızda öncelikle, kısaca anonim şirketler ve kâr payı dağıtımının, TTK’daki unsurları ve şekilleri ile kâr payı hakkındaki diğer ilgili zorunlu esaslar incelenmiştir. İlk bölümde, kâr payı dağıtımının genel olarak ne olduğu ve nasıl bir usulle kâr dağıtılabileceği konuları ele alınmış olup, devamında ise vergi kanunlarındaki örtülü sermaye ve örtülü kazanç dağıtımı müesseseleri de konumuzla sınırlı olarak incelenmiştir. 
Türk hukukunda örtülü kâr dağıtımı müessesesinin, gerekçeleri ve örtülü kâr dağıtımı nitelendirmesinin hukuksal açıdan isabetli olup olmadığı sorunu da ayrı bir başlık altında incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise bu nitelendirmenin yapılması halinde, bundan etkilenen taraflar açısından -Örtülü Kâr Dağıtımı-nın etkileri ele alınarak, hukuki açıdan nitelendirmenin yerindeliği tartışma konusu yapılmıştır. Çalışma sonunda, tamamen vergi güvenliğinin sağlanması saikiyle yapılan -Örtülü Kâr Dağıtımı- nitelendirmesinin, hukukun temel ilkeleri ile ticaret hukuku açısından uygun bir nitelendirme olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun bir sonucu olarak çalışmamızda -Örtülü Kâr Dağıtımı- nitelendirmesi yerine başka hangi nitelendirmelerin yapılabileceğini de ortaya koymaya gayret ettik. Bunun için de temel olarak, vergi kanunlarına göre ortaya konan bahse konu tespitin TTK ve ticaret hukuku açısından da yerinde olup olmadığı sorunu tartışma konusu yapılmıştır. Bu konuda vergi uygulayıcılarının örtülü kâr dağıtımı tespiti yaparken, konunun TTK açısından etkilerinin dikkate alınmadığını genel olarak tespit etmiş bulunmaktayız. Ancak, şirketin pay sahibine/ilişkili kişiye yaptığı bir ödeme için kâr payı tespiti yapıldığında, şirketin diğer pay sahiplerinin ve bizatihi şirketin kendisinin de bu tespitten birinci derecede etkileneceği ortadadır. Bu nedenle de, hem yargı, hem vergi idaresi, hem de ticaret hukuku uygulamalarının birbiri ile uyumlu olmasının varlığının da bir zorunluluk olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle de dünyadaki diğer örneklerden de yola çıkarak, örtülü kâr dağıtımı nitelendirmesinin vergi hukuku dışındaki alanlara olan etkisini de çalışmamızda ortaya koymaya gayret ettik. 
İncelememizin amacını ve konunun derinlemesine ele alınması zorunluluğunu beraber değerlendirdiğimizde, çalışmamızın sınırlarının geniş olması gereği ortaya çıkacaktır. Örtülü kâr dağıtımı konusu temel olarak vergi kanunlarında düzenlenmiş bir konu olması nedeniyle, hangi durumlarda ve şartlarda örtülü kâr dağıtımının söz konusu olacağını tam olarak ortaya koymamız gerekmiştir. Bunun için de öncelikle -Örtülü Sermaye- konusunun şartları, unsurları ve etkileri ele alınmıştır. Devamında da örtülü kâr dağıtımının diğer şekli olan -Örtülü Kazanç Dağıtımı- konusunun, örtülü kâr dağıtımı açısından tüm yönleriyle ele alınması gerekmiştir. Kâr dağıtımı, temel olarak TTK’da düzenlenen bir uygulama olduğu için, ayrıca örtülü kâr dağıtımını açıklarken, örtülü olmayan açık kâr dağıtımının ne olduğunu ve tüm unsurlarını da ele almak mecburiyetindeyiz. Hâl böyle olunca burada ayrıca halka açık anonim şirketlerdeki duruma da değinmemiz gerekmiştir. 
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilen yeni düzenlemelere ve buradaki kâr payı hakkı ve örtülü kâr dağıtımı ile ilgili olabilecek hususların da ayrıca inceleme konusu yapılması zarureti doğmuştur. Bu alanlarda açıklama yaparken muhasebe ve işletme bilimi açısından örtülü kâr dağıtımı uygulamaları da, konumuzla sınırlı olacak şekilde incelenmiştir. Tüm bu alanlarda hali hazırdaki tespitleri beraber ele alıp, örtülü kâr dağıtımı konusunda hem vergi idaresi, Danıştay ve Yargıtay uygulamaları, hem de Sermaye Piyasası Kurulu uygulamalarının tüm yönleri ile ortaya konulmasına gayret edilmiştir. 
Vergi Kanunları ve bu konudaki tebliğler, Ticaret Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmelikler, Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu kapsamdaki tebliğleri ile bunların gerekçeleri çalışmamızda ayrı ayrı incelenmiştir. Örtülü kâr dağıtımı ve açık kâr dağıtımı konusundaki Danıştay ve Yargıtay kararları da, kapsamları açısından genel nitelikli kararlar başta olmak üzere, ele alınmıştır. Özellikle, çalışmamızın tüm aşamasında OECD raporları olmak üzere, Almanya ve İsviçre Federal Mahkemeleri uygulamalarından da istifade edilmiştir. Bu alanda yapılmış tez çalışmaları, doktora tezleri başta olmak üzere incelenmiştir. Ek olarak vergi hukukçuları ile ticaret hukukçuları başta olmak üzere bu alanda yapılmış tüm çalışmalar incelenmiş ve güncel kaynaklar toplanmıştır. İnceleme yaparken, öncelikle ilgili kanun maddeleri ve gerekçeleri ile bunlara dayanak teşkil eden uluslararası kaynaklar ele alınarak değerlendirilmeler yapılmıştır. Kâr payı konusunda özelikle 6102 sayılı yeni TTK sonrası ortaya konan bilimsel çalışmalar ile bu konudaki Yargıtay kararları beraber incelenmiştir. Bunun yanında, vergi idaresinin bu alanda yaptığı çalışmalar incelenmiş ve bu konudaki yetkin Yeminli Mali Müşavirler ile konu tartışılmıştır. Devamında Maliye Bakanlığı’nın bu alanda çalışan yetkilileri ile görüşme yapılarak idarenin uygulamaları hakkında bilgi alınmıştır. Kaynak olarak tespit edilen tezlerde, konumuzla sınırlı olarak, özelikle 5520 sayılı KVK ve 6102 sayılı TTK sonrası hazırlanmış tez çalışmalarına öncelik verilmiştir. OECD raporları ile özelikle Almanya ve İsviçre’deki uygulamalarda kâr payı ile örtülü kâr payı arasındaki farkların hangi ölçülerde ortaya konulduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Tüm veriler, ilgili kanun maddeleri ve gerekçeleri ile birlikte ele alınırken örtülü kâr dağıtımı müessesesinin temel amacı tüm çalışma boyunca göz önünde tutulmuştur.

  • GİRİŞ-1
  • BİRİNCİ BÖLÜM
  • ANONİM ŞİRKETLERDE KÂR DAĞITIMI
  • A. -ANONİM ŞİRKET KAVRAMI-7
  • 1. -Tanımı ve Unsurları-7
  • a. -Ticaret Unvanına Sahip Olmak-8
  • b. -Sermayesi Belirli ve Paylara Bölünmüş Olmak-9
  • c. -Şirketin Borçlarından Sınırlı Sorumluluk-11
  • d. -Kanunen Yasaklanmamış Her Türlü İktisadi Faaliyette Bulunmak-13
  • e. -Asgari Bir veya Birden Fazla Pay Sahibi Bulunması-13
  • f. -Asgari Sermayeye Sahip Olmak-13
  • 2. -Anonim Şirketin Özellikleri-15
  • a. -Tüzel Kişiliğe Sahip Olmak-15
  • b. -Kâr Elde Etme Amacı-16
  • 3. -Anonim Şirketin Türleri-17
  • a. -Ortak Sayısına Göre Tasnif-17
  • a. 1. -Tek Kişilik Anonim Şirketler-17
  • a. 2. -Çok Ortaklı Anonim Şirketler-20
  • b. -Halka Açık Olup Olmamasına Göre Tasnif-20
  • b. 1. -Kapalı Anonim Şirketler-20
  • b. 2. -Halka Açık Anonim Şirketler-21
  • 4. -Pay Kavramı ve Pay Sahipliği Hakları-24
  • a. -Esas Sermayenin Bir Parçası Olarak Pay-26
  • b. -Pay Sahipliği Sıfatının Oluşumunda Pay-27
  • c. -Pay Senedi ile Eş Anlamlı Olarak Pay-28
  • d. -Hakların ve Borçların Kaynağı Olarak Pay-30
  • d. 1. -Malvarlığı Hakları-30
  • (1). -Kâr Payı Alma Hakkı-31
  • (2). -Tasfiye Payı Alma Hakkı-33
  • d. 2. -Katılma/Yönetim Hakları-35
  • B. -KÂR KAVRAMI VE NİTELİĞİ-38
  • 1. -Kâr Kavramı-38
  • 2. -Türleri-42
  • a. -Ticari Kâr-42
  • b. -Mali Kâr-43
  • c. -Safi (Net) Kâr-43
  • d. -Dağıtılabilir Kâr-45
  • e. -Kâr Payı Avansı-46
  • 3. -Kâr Payı ve Unsurları-49
  • a. -Kâr Payının Tanımı-49
  • b. -Kâr Payının Unsurları-52
  • c. -Kâr Payı Hakkı-56
  • 4. -Kâr Payı Hakkının Hukuki Niteliği-59
  • a. -Kâr Payı Hakkının Müktesep Hak Olup Olmadığı Sorunu-59
  • b. -Kâr Payı Hakkının Vazgeçilmez Hak Olup Olmadığı Sorunu-65
  • C. -PAY SAHİPLİĞİ HAKKININ KÂR DAĞITIMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ-68
  • D. -KÂR PAYININ HESAPLANMASI VE DAĞITIM İLKELERİ-70
  • 1. -Kâr Payının Hesaplanması-70
  • a. -Kâr Payının Hesaplanmasında Dikkate Alınacak Kâr(Net Dönem Kârı)-75
  • b. -Kâr Payının Hesabında Yedek Akçeler-80
  • b. 1. -Kanuni Yedek Akçe-81
  • (1). -Birinci Tertip Kanuni Yedek Akçe-83
  • (2). -İkinci Tertip Kanuni Yedek Akçe-85
  • b. 2. -İsteğe Bağlı Yedek Akçeler-90
  • 2. -Kâr Payının Hesaplama ve Dağıtım Usulü-93
  • a. -Kâr Payı Hesaplamasında Ödenmiş Sermayenin mi?Yoksa Kârın mı? Dikkate Alınacağı Sorunu-93
  • b. -Kazanç Payı Ödemesi, Kuruculara veya İntifa Hakkı Sahiplerine Ödenecek Kâr Payı-97
  • c. -İmtiyazlı Pay Sahiplerine Ödenecek Kâr Payı-100
  • d. -Kâr Payı Dağıtımının Temel İlkeleri-101
  • İKİNCİ BÖLÜM
  • ÖRTÜLÜ KÂR DAĞITIMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ
  • A. -ÖRTÜLÜ KÂR KAVRAMI-105
  • B. -ÖRTÜLÜ SERMAYE, ÖRTÜLÜ KAZANÇ VE TRANSFER FİYATLANDIRMASI İLİŞKİSİNDE ÖRTÜLÜ KÂR-107
  • 1. -Kavramsal İlişki-107
  • 2. -Örtülü Sermaye ve Örtülü Kazanç Dağıtımı İlişkisi-112
  • 3. -Transfer Fiyatlandırması Kavramı-118
  • C. -ÖRTÜLÜ KÂR’IN HUKUKİ NİTELİĞİ-121
  • 1. -Muvazaa-124
  • 2. -Peçeleme-130
  • 3. -Örtülü Kâr Dağıtımının Hukuki Niteliği Olarak Peçeleme-137
  • 4. -Özün Önceliği ve Ekonomik Yaklaşım İlkesi-141
  • D. -ÖRTÜLÜ SERMAYE-143
  • 1. -Kavram-143
  • 2. -Örtülü Sermayenin Unsurları-153
  • a. -Objektif Unsur-156
  • a. 1. -Borcun Şirketin Pay Sahiplerinden veya Pay Sahipleri ile İlişkili Kişilerden Alınmış Olması-157
  • (1). -Pay Sahibi ve Şirket Kavramı-157
  • (2). -İlişkili Kişi-162
  • i. -İlişkinin Kapsamı-162
  • ii. -Pay Sahipliği İlişkisi-169
  • iii. -İntifa Senedi/Hakkı Sahipleri-173
  • a. 2. -Borcun Şirkette Kullanılması-175
  • a. 3. -Alınan Borcun Şirket Öz Sermayesinin Üç (3) Katını Aşması-176
  • (1). -Genel Kural-176
  • (2). -Hesaplama Kapsamı Dışında Tutulan Borçlar-181
  • (3). -Örtülü Sermaye Tutarının Hesaplanması-188
  • b. -Sübjektif Unsur-195
  • 3. -Örtülü Sermaye Olmaya Bağlanan Sonuçlar-199
  • E. -ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMI-203
  • 1. -Kavram-203
  • 2. -Örtülü Kazanç Dağıtımının Unsurları-210
  • a. -Objektif Unsur-211
  • a. 1. -Şirketin İlişkili Kişilerle Ticari Bir İşlem Yapması-212
  • (1). -İlişkili Kişi-212
  • i. -Pay Sahipleri-217
  • ii. -Şirketin veya Pay Sahiplerinin İlgili Bulunduğu Gerçek veya Tüzel Kişi-221
  • (i). -Vergi Hukukundaki Temel Kural-221
  • (ii). -Ticaret Hukuku Açısından Temel Kuralın Eleştirisi-223
  • iii. -Şirketlerin veya Pay Sahiplerinin Bağlı Bulunduğu ya da Nüfuzu Altında Bulundurduğu Gerçek veya Tüzel Kişi-228
  • (i). -Bağlı Bulunma Hali-228
  • (ii). -Nüfuzu Altında Bulundurma Hali-232
  • iv. -Pay Sahiplerinin Yakınları-236
  • (2). -İlişkili Kişi İle Şirket Arasındaki İlişkinin Kapsamı-239
  • i. -Alım Satım İşlemleri-242
  • ii. -İmalat veya İnşaat İşlemleri-244
  • iii. -Kiralama, Kiraya Verme İşlemleri-246
  • iv. -Ödünç Para Alınması ve Verilmesi İşlemleri-253
  • (i). -Genel Olarak-253
  • (ii). -Ödüncün Örtülü Sermaye veya Örtülü Kazanç Olarak Nitelendirilmesi-256
  • (iii). -Ödüncün Örtülü Kazanç Kapsamında Değerlendirilmesi-261
  • v. -İkramiye, Ücret ve Benzeri Ödemeler-266
  • (i). -Yönetim Kurulu Üyelerine Ödenen Kazanç Payları veya Ücretlerde Örtülü Kazanç İlişkisi-267
  • (ii). -Diğer İlişkili Kişilere Ödenen Ücretlerde Örtülü Kazanç İlişkisi-271
  • vi. -Gayri Maddi Haklar-281
  • vii. -Şirketler Topluluğu Kapsamında Yapılan İşlemler-285
  • a. 2. -Taraflar Arasında Yapılan İşlemin İlişkili Kişiye Haksız Menfaat Sağlaması-293
  • a. 3. -Emsallere Uygunluk İlkesi-293
  • (1). -Emsal Belirleme Yöntemleri-302
  • (2). -Karşılaştırılabilir Fiyat Yöntemi-305
  • (3). -Maliyet Artı Yöntemi-307
  • (4). -Yeniden Satış Fiyatı Yöntemi-308
  • (5). -Maliye Bakanlığı İle Anlaşma Yöntemi-310
  • a. 4. -Örtülü Kâr Dağıtımı Nitelendirmesi Yapabilmek İçin Hazine Zararının Gerekli Olup Olmadığı Sorunu-314
  • b. -Sübjektif Unsur-325
  • 3. -Örtülü Kazanç Dağıtımı Olmaya Bağlanan Sonuçlar-330
  • ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
  • TİCARET HUKUKU AÇISINDAN ANONİM ŞİRKETLERDEÖRTÜLÜ KÂR DAĞITIMI NİTELENDİRMESİ
  • A. -GENEL OLARAK-333
  • B. -ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMI SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN ÖRTÜLÜ KÂR DAĞITIMININ TÜRK TİCARET KANUNU AÇISINDAN İNCELENMESİ-334
  • C. -ÖRTÜLÜ SERMAYE TESPİTİ SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN ÖRTÜLÜ KÂR DAĞITIMININ TÜRK TİCARET KANUNU AÇISINDAN İNCELENMESİ-340
  • D. -İLİŞKİLİ KİŞİYE SAĞLANAN HAKSIZ MENFAATİN -ÖRTÜLÜ KÂR DAĞITIMI- OLARAK NİTELENDİRİLMESİ SORUNU-345
  • 1. -Ticaret Hukuku Genel İlkeleri Kapsamında Konunun Değerlendirilmesi-345
  • a. -Genel Olarak-345
  • b. -TTK’ya Hâkim Olan İlkeler ve Örtülü Kâr İlişkisi-346
  • c. -TTK’ya Hâkim Olan İlkeler ile Örtülü Kâr Müessesesinin Amaçları Açısından Karşılaştırılması-350
  • 2. -TTK’daki Kâr Dağıtımı Kuralları ile KVK’daki Örtülü Kâr Dağıtımı Nitelendirmesinin Karşılaştırılması-355
  • a. -Genel Olarak TTK’daki Kâr Dağıtımı Kuralları-355
  • b. -Örtülü Kâr Dağıtımı Nitelendirmesi, TTK’daki Kâr Dağıtımı Kurallarına Uygun mudur?-359
  • 3. -Örtülü Kâr Dağıtımına Konu İşlemleri Yapan Yöneticilerin TTK Açısından Sorumlulukları-365
  • a. -Genel Olarak-365
  • b. -Yöneticilerin Sorumluluğu Konusunda 6102 Sayılı TTK ile Getirilen Yenilikler-371
  • b. 1. -Kusur-373
  • b. 2. -Birlikte (Müteselsil) Sorumluluk Halleri-376
  • c. -Örtülü Kâr Dağıtımı Tespiti ile TTK’daki Özellikli Sorumluluk Halleri-380
  • E. -HALKA AÇIK ANONİM ŞİRKETLERDE ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI-382
  • 1. -Genel Olarak-382
  • 2. -Örtülü Kazanç Kavramı-386
  • 3. -Halka Açık Anonim Şirketlerde Örtülü Kazanç Aktarımı Yasağının Unsurları-392
  • a. -Halka Açık Anonim Şirketin Varlığı-394
  • b. -Halka Açık Anonim Şirketle İlişkili Kişi-394
  • c. -Kazanç Aktarımının Örtülü Bir İşlemle Gerçekleştirilmiş Olması-399
  • d. -Kazanç Aktarımının Aktif ya da Pasif Bir Hareketler Yapılmış Olması-401
  • 4. -Örtülü Kazanç Aktarımına Konu Teşkil Edebilecek İşlemlerin Değerlemesi ve Belgelenmesi-403
  • 5. -Halka Açık Anonim Şirketlerde Örtülü Kazanç Aktarımı Nitelendirmesine Bağlanan Sonuçlar-406
  • SONUÇ-409
  • KAYNAKLAR-423