Anayasa Hukuku Araştırmalarında Genç Yaklaşımlar ( Kuramsal ve Uygulamalı Yeni Çalışmalar )
Anayasa Hukuku Araştırmalarında Genç Yaklaşımlar ( Kuramsal ve Uygulamalı Yeni Çalışmalar )
Bertil Emrah ODER
ÖNSÖZ
Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Hukuka Genç Yaklaşımlar Konferans Serisi ile hukukun farklı disiplinlerinde yer alan genç araştırmacıların nitelikli çalışmalarını sergilemelerine fırsat tanımak, bu çalışmalar üzerinde tartışmak, onlara kıdemli gözlemlerle geri bildirimde bulunmak ve söz konusu etkinlikleri kitap yayıncılığı biçiminde akademik çevreler ve kamuoyuyla paylaşmak üzere 2012 yılında attığımız adım somut sonuçlarını vermeye devam ediyor. Serinin üçüncü kitabı olan "Anayasa Hukuku Araştırmalarında Genç Yaklaşımlar - Kuramsal ve Uygulamalı Yeni Çalışmalar"ı, akademik yetkinlik ve yeterliğe sahip makalelerden oluşan editoryal bir çalışma olarak hazırladık. Bu son kitabımız ile genç araştırmacıların bilgi, birikim ve görüşlerini görünür kılmayı hedefliyoruz.
Kitabın hazırlanmasına öncü olan ve eşlik eden süreç bakımından, tebliğ sunumu ile makalelerin yayınlanması konusunda dikkat çekilmesi gereken nokta kuşkusuz akademik ve nesnel ölçütlere dayalı bir seçicilik, düzeltme ve geri bildirimin yapılmış olmasıdır. Hem kitabın temelinde yatarak ona esin kaynağı olan Anayasa Hukuku Genç Akademisyenler Sempozyumuna sunulacak tebliğler hem de makaleler, eleme-değerlen-dirme sürecinden geçmiş; elinizdeki yayının, bilim ve sanat özgürlüğüne saygı duyan inceleme anlayışıyla gerçekleşmesine gayret edilmiştir. Kitabın ortak yazarları olan; tebliğ sunma ya da makale hazırlama sürecinde heyecan, heves ve kaygılarını paylaştığımız tüm meslektaşlarımıza gösterdikleri özen, işbirliği ve oluşturdukları rasyonel temellere dayalı tartışma ortamı için şükran borçluyuz. Sempozyum boyunca derinlikli sorulan ya da katkıları ile yoğun sempozyum etkinliğinde yer alan ulusal ve uluslararası katılımcı/dinleyicilere de gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Sempozyuma katılımları ile destek olan kıdemli öğretim üyelerine, özellikle "Kıdemli Gözlemler" oturumunda genel değerlendirmeleri yapan Prof. Dr. Merih Öden ve Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'na ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. Sempozyumun üst düzey bilgi, entelektüel bilinç ve farkındalık içinde; ciddi araştırmanın verdiği özen ve sorumluluk duygusuyla sürdürülmüş olması en büyük gururumuzdur. Araştırma kültürünün genç meslektaşlarımız tarafından benimsenmesi geleceğe ilişkin umudumuzu ve beklentilerimizi artırmıştır.
Kitap, ardında yatan etkinlik tek ve ayrı bir konuya özgülenmediği için genel bir tematik başlık ile yayma hazırlandı. Bununla birlikte, önerilen konu başlıkları ve yapılan seçimler, sunumları ve makaleleri belirli dar I konusal başlıklar altında toplamayı mümkün kıldı. Böylece (l) anayasa I yapım süreci, anayasaların değiştirilmez hükümleri ve egemenliğin yapı- i sına göre devlet biçimleri; (2) eşitlik ilkesi ve temel haklar ve özgürlükler (3) siyasal katılım, siyasal partiler ve vatandaşlık; (4) yargının özyönetimi ve yargısal denetim olmak üzere hem Türkiye'nin Anayasa Hukuku I sorunları hem de karşılaştırmalı Anayasa Hukukunun en canlı temalarına değinen zengin bir araştırma dağarcığı bir araya geldi. Söz konusu konu-1 sal başlıklarda yer alan makalelerin Anayasa Hukukunda yeni tartışmaları yapmayı ya da eski tartışmaları farklı bakış açılarıyla ele almayı mümkün I kılmasını umuyorum. Bu doğrultuda, kitabın yazar kadrosunu oluştu] ran Serkan Köybaşı, Serdar Gülener, Demet Çelik Ulusoy, Ulaş Karan, I Saadet Yüksel, Veysel Dinler, Zeynep Oya Usal, Tevfik Sönmez Küçül Şafak Evren Topuzkanamış, Eylem Ekinci ve Demirhan Burak ÇeliMJ içtenlikle kutluyorum. Hukuka Genç Yaklaşımlar Konferans Serimizdeld I ilk Anayasa Hukuku yayınımızın, izleyen ve aynı çizgiyi koruyan benzeil yeni yayınlara öncülük etmesini hedefliyoruz.
Prof. Dr. Bertil Emrah Öder Rumelifeneri, Eylül 2013
İÇİNDEKİLER
- Bölüm
Anayasa Yapım Süreci, Anayasanın Değiştirilmez Hükümleri ve Egemenliğin Yapısına Göre Devlet
Biçimleri
Anayasalarda Değişmezlik İlkesinin Teorik Temeli ve Anayasa
Mahkemesinin Değişmez Maddeleri Koruma Sorumluluğunun
Dayanağı.............................................................................................. 3
Serkan KÖYBAŞI Yeni Anayasa Yapım Süreci ve Gençlik: Algılar ve Beklentiler.............. 25
Serdar GÜLENER
ABD'de Federal Hukukun Üstünlüğü/Preemption İlkesi:
Federalizmden Bir Sapma..................................................................... 61
Demet ÇELİK ULUSOY
- Bölüm
Eşitlik İlkesi ve Temel Haklar ve Özgürlükler
Anayasa'nın 10. Maddesi ve Bireysel Başvuru Usulü: AİHM
Kararları Işığında Bir Yaklaşım Önerisi............................................... 151
Ulaş KARAN
İletişimin Önleme Amaçlı Denetlenmesinin Anayasal Boyutu ve
Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi...................................................... 247
Saadet YÜKSEL
Anayasalarda Cezalandırmaya İlişkin İlkeler-Türkiye'de Anayasa
Çalışmalarına Işık Tutmak Üzere Karşılaştırmalı Bir Çalışma................ 301
Veysel DİNLER
- Bölüm
Siyasal Katılım, Siyasal Partiler ve Vatandaşlık
Kadının Siyasal Temsilinde Pozitif Ayrımcılık Önlemleri ve
Uygulanırlığını Etkileyen Unsurlar.................................................................... 3551
Zeynep Oya USAL
İngiliz Siyasi Partiler Hukukunda Siyasi Parti Liderlerinin Seçim
Usullerine İlişkin Notlar.......................................................................................... 4071
Tevfik Sönmez KÜÇÜK
Yeni Anayasaya Doğru Vatandaşlık Tartışmalarına Eşlik Eden
Kavramları Tekrar Düşünmek............................................................ 437|
Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ
- Bölüm
Yargının Özyönetimi ve Yargısal Denetim
.459
Yargıya Refik Gür'ün Penceresinden Bakmak: Yargı Eliyle Hukuk Üretimi Üzerine Bir Bilanço Denemesi.............................................. 489
Detnirhan Burak ÇELİK