Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Anadille Eğitim Milliyetçilik ve AB Hukuku

Anadille Eğitim Milliyetçilik ve AB Hukuku



Sayfa Sayısı
:  
256
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786054599981

960,00 TL









ÖNSÖZ

 

"Adamın biri dört kişiye bir dirhem verdi. İçlerinden biri:

 

  • Bu parayla engûr alalım, dedi.
    Diğeri Arap'tı:
  • Hayır, dedi, ben inep isterim, engûr değil. Üçüncüsü Türk'tü:
  • Ne engûr, ne inep, bununla üzüm alalım, diye tutturdu.
    Dördüncüleri Rum'du, o da itiraz etti:

-Bırakın bu lafları, dedi, bununla istafil alalım.

 

Derken kavgaya başladılar. Birbirlerini yumrukluyor, tokatlıyorlardı. Pek çok dil bilen alim birisi onları gördü:

- Durun, dedi, hepinizin de istediği olacak. Parayı aldı, onlara üzüm

getirdi."

 

Mevlana'mn bu hikayesi, ortak bir dile sahip olmamanın so­nuçlarına işaret etmekte, bir arada yaşamanın asgari şartrnın ortak bile sahip olmak olduğunu göstermektedir. Dil farklılığı, hepsi de üzüm isteyen dört kişiyi birbirlerini anlayamadıkları için kavgaya tutuşturmuştur.

  Gerçekten de, son iki buçuk asra damgasını vuran etnik çatışma­ların merkezinde dil farkMıklan bulunmaktadır. Uluslaşmaya çalışan her etnik küme, dili siyasallaştırarak işe başlamıştır. Dil haklarının, İnsan Haklarının bir parçası olması, dile dokunulmaz bir statü kazandırdığından, aynlıkçı amaçlarla kullanımını kolaylaştırmakta­dır. Buna son yıllarda yaygınlaşan insan Haklan Emperyalizmi'nin katkılarını da eklemek gerekir.  

Dil- milliyetçilik ilişkisi, hem ulus-devletleri anlamak hem de uluslaşmaya çalışan etnik/ayrılıkçı hareketlerin amaçlarını kavramak açısından hayati öneme haizdir. Onun için son yıllarda Akademik çevrelerin gittikçe ilgisini çeken bir inceleme alanı olmuştur. Türkiye açısından bu ilgiyi icbar eden, çeyrek asrı aşan bir süredir devam eden ayrılıkçı terör ve AB'ye tam üyelik müzakereleridir. Bu çalışma, dil-milliyetçilik ilişkisi ile farklı dillerin kullanımına AB hukukunun nasıl baktığına dair bir perspektif sunmak amacındadır.   Çalışma, önce İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hukuk Ana Bilim dalına Yüksek Lisans Tezi olarak su­nuldu. Konunun güncelliği ve daha uzun yıllar gündemde kalacağı düşünülerek, küçük değişikliklerle kitap haline getirildi. Onun için çalışmanın yayına hazır hale gelmesinde teşekkürü hak eden birçok değerli bilim insan var. Başta tez danışmanı Yard. Doç. Dr. Abdülkadir Akıl'a, tezi inceleyerek önemli uyanlarda bulunan Yard. Doç. Özlem Yücel'e, yazmam için inanılmaz teşviklerde bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan ile Doç. Dr. Selçuk Özdağ'a, kitaplaşma aşamasında çalışmayı inceleyerek yol gösterici tavsiyelerde bulunan Prof .Dr. Ahmet Buran'a ve tabi yazım aşamasında büyük fedakârlık göstererek çalışmanın ete kemiğe bürünmesine vesile olan Öğr. Gör. Murat Bal ile Av. Cüneyt Kaçar'a en içten teşekkürlerimi sunuyorum.  

İRFAN SÖNMEZ

Elazığ, Mart 2014

 



GİRİŞ

Ana dili ile eğitim Türkiye'de en çok tartışılan konuların başında geliyor. Tartışmanın terör gölgesinde yapılması, işin içine duygusal öğeleri de kattığından, sağlıklı bir tartışma zemininden söz etmek mümkün değil. Sosyal bir meselenin rahat konuşulabilmesi için duygusal zeminin de müsait olması gerekir.

 

Ana dille eğitim hep terörün bir parçası olarak gündeme gel­di. Onun kirli bir uzantısı olarak görüldü. Onun için de yeterli bir akademik ilgiye mazhar olmadı. Daha çok ideolojik hareketlerin konusu oldu.

 

Bir fikrin doğruluğu, yanlışlığı kadar, onu savunanların kimliği de önemlidir. Kim savunuyor sorusu, çoğu zaman niçin savunuyor sorusunun cevabını da içinde taşır. Savunanın amacının, kimliğin­de mündemiç olduğu düşünülür çünkü. Ana dille eğirim, hep bu çerçevede tartışıldı. Konunun kendisinden ziyade, sahiplenenlerin varmak istedikleri hedef sorgulandı.

 

Bu, abes bir tartışma değildi; ana dille eğitim, bizden önce baş­ka ülkelerin de gündemine girmiş, sonuçlan alınmaya başlanmıştı. Ortaya çıkan netice bazıları için sevindirici, diğer bazıları için ise, ürkütücüydü. Bazıları dil ve kültürlerini muhafaza ettiklerini, ulus inşasına kapı araladıklarını düşünürken, diğer bazıları toplumda kompartımanların oluştuğunu, kültürel farklılaşmanın siyasi farklı­laşmaya doğru gittiğini düşünüyordu. Herkes aynı noktaya bakıyor ama herkes farklı şeyler görüyordu.

 

Sorunun önemi de buradan kaynaklanıyor; dil nedir, sadece bir iletişim aracı mı, yoksa siyasal taleplerin bir paravanı mıdır?

  Ana dille eğitim aslında yeni bir sorun. Ulus -devletler ve mil­liyetçilikler çağıyla yaşıt bir problem. Bu bakımdan dilsel talepleri anlamak, ulus-devletlerin yapısı ile milliyetçiliklerin amaç ve hedef­lerini anlamaktan geçiyor.   Bir topluluk ve onun diline dayanan ulus devlet, bir taraftan ulus inşa etmeye çalışırken, öte yandan paradoksal bir şekilde farklı azınlık tiplerinin ortaya çıkmasına da vesile olmuştur.   Ana dille eğitim sorunu da böyle bir sürecin sonunda, dili ulusun (çoğunluğun) diliyle örtüşmeyen toplulukların bir sorunu olarak ortaya çıkmıştır. Tartışmaların amaç ve mahiyetini anlamak için sadece azınlık veya insan hakları ile ilgili metinleri incelemek yetmemektedir. Zira bu talepler bugün insan haklarından çok, siya­setin konusudur. Dolayısıyla, ana dille eğitimle ilgili her inceleme meselenin bu yönünü de görmek zorundadır.  

Bu çalışmanın amacı, dilin uluslaşmaya katkısını milliyetçilik teorileri çerçevesinde ortaya koymak, dilsel talepleri Avrupa Birliği Hukuku (AB) ve Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi (AIHM) kararlan ışığında değerlendirmektir.

 

Dilin, millet, milliyetçilik ve ulus-devlet ile ilişkisinin ayrı, ayn incelenmesi, dilin bütün bu kavramlar açısından taşıdığı önem ve meselenin daha vazıh ve anlaşılır hale getirilmesi içindir. AİHM kararları ve AB üyesi ülkelerden seçilen örnekler ise hem AİHM içtihatları ile toplumsal algı arasındaki farklılığa işaret etmek, hem de, AB ülkeleri ile Türkiye uygulamaları arasında mukayese imkân sunma maksadına matuftur.

  Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde dil ile doğrudan alakalı olan ulus, ulus -devlet, azınlıklar ve azınlık haklarının tanımları üzerinde durulmuştur. Çünkü bu kavramları anlamadan ana dille eğitim taleplerinin arka planını anlamak müm­kün gözükmemektedir.
 

İkinci bölümde, dil -milliyetçilik ilişkisi üzerinde durularak ana dil, resmi dil, lehçe ve dilin ulus inşasında oynadığı rol irdelenmiş, dil milliyetçilik ilişkisi, devlet kuran, kuramayan, çoğunluk veya azınlık milliyetçilikleri açısından analiz edilmiştir. Birçok çalışmada dilin kurucu işlevi ısrarla ıskalanmış, yalnızca iletişim yönü üzerinde durulmuştur. Oysa millet, milliyetçilik, ulus-devlet eksenli çalışmalarda asıl yoğunlaşılması gereken alan, dilin bu yönüdür. Aynı bölümde Katalonya, Bask ve Quebec örnekleri ile günümüzün dil milliyetçi­likleri örneklendirilmiş, Türkiye'de dil tartışmalarının muhariki olan Kürt Milliyetçiliği ile dolaylı mukayese imkânı verilmiştir.

 

Üçüncü bölümde, Avrupa birliği (AB), Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyinin (AK) azınlık politi­kaları ele alınmış, tarihsel süreç, ortaya çıkan metin ve sözleşmeler ayn, ayrı derç edilmiştir.

  Dördüncü bölümde, AB hukukunun kaynaklan, ana dil ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ana dili ile eğitime bakışı, mahkeme içtihatları ışığında değerlendirilmiştir. Okuyucuya kolaylık olması açısından, bu bölümde Milletler Cemiyetinden başlayarak günümüze kadar ihdas edilen sözleşme, bildirge veya senetlerde dil haklarına işaret eden maddeler tek tek gösterilmiştir.   Beşinci bölümde, AB üyesi devletlerdeki uygulamalar mercek altına alınarak, ana dille eğitimin farklı ülkelerde nasıl karşılandığı, tatbikatta nelere dikkat edildiği ayrı, ayrı analiz edilmiştir. Seçilen örneklerin farklı siyasal birimler olmasına dikkat edilmiş, çok uluslu Büyük Britanya gibi yapıların yanında, Fransa gibi üniter devlet biçimleri de incelenerek, tatbikat farklılıklanyla siyasal sistemler arasındaki ilişkiye dikkat çekilmek istenmiştir.   Altıncı bölümde, Osmanlı'dan Cumhuriyete Türkiye'nin eğitim alanında dil politikaları üzerinde durularak, hergeçen gün biraz daha kronikleşen Kürt Meselesinin dil boyutu, dil-milliyetçilik bağlamında ele alınmıştır.   Tarihi akışın hala ulus- devletlerden yana olduğu günümüzde dil- milliyetçilik ilişkisini anlamak, insan haklan uygulamalarının uluslararası sistemin istikrarını bozmayacak tarzda tanzimi için de elzemdir. İnsan haklan ile ülkelerin bütünlük ve istikrarı arasında bir dengenin kurulması buna bağlıdır.  

Çalışma boyunca geniş bir kaynak taraması yapılmış, dil, milliyet­çilik, hukuk ve uygulamalar şeklinde bir sıra ve yöntem izlenmiştir. Sonuç kısmında ise, güncel tartışmalardan hareketle varılan sonuçlar, hülasa edilmiştir. Ana dille eğitim ve bu talebe hayat veren siyasal duruş, hala Türkiye'nin en büyük sorunudur. Bütün gelecek tasav­vurları bu probleme vereceğimiz cevap ve sebep olacağı sonuçlara bağlıdır. Bu mütevazı çalışma elbette asırlık bir tartışmaya cevap olma iddiasında değildir.Ancak sorunun anlaşılmasına küçük bir katkısı bile görevini yapmış olmasına yetecektir.

 

İçindekiler


KISALTMALAR    11
ÖNSÖZ    13
GİRİŞ    15
BİRİNCİ BÖLÜM
ULUS, ULUS-DEVLET ve AZINLIKLAR    19
ULUS    19
Ulus- Devlet    24
Azınlık    27
Kendi Kaderini Tayin Hakkı    31
Azınlık Haklan    34
Milletler Cemiyeti Dönemi    37
Birleşmiş Milletler Dönemi    39
Avrupa ve Azınlık Haklan    42
İKİNCİ BÖLÜM
DİL VE MİLLİYETÇİLİK    45
DİL    45
Ana Dil    47
Resmi Dil    48
Lehçe    49
Dilin Fonksiyonlan    50
Dil - Millet İlişkisi    52
Milliyetçilik    57
Dil ve Milliyetçilik    61
2.2.4. Ulus Devlet ve Dil    65

Ulus Devlet ve Okul    69

DİL TEMELLİ AZINLIK MİLLİYETÇİLİKLERİ    73

Bask Milliyetçiliği    73

Katalan Milliyetçiliği    77

Quebec Milliyetçiliği    80

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM AVRUPA BİRLİĞİ VE AZINLIKLAR    89

Avrupa Konseyi ve Azınlık Haklan    90

Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi    91

Başvuru    93

Yargılama ve İşleyiş    94

Kararların Denetimi    95

Agik Süreci (AGİT)    96

Soğuk Savaştan Sonra Avrupa'da insan Haklan    98

Bölgesel ve Azınlık Dilleri Avrupa Şartı    98

Ulusal Azınlıklar Çerçeve Sözleşmesi    99

Avrupa Birliği ve Azınlık Haklan    101

Temel Haklar Şartı    105

Lizbon Antlaşması ve Sonrası    107

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM AB HUKUKU, AİHM KARARLARI    111

AB Hukunun Kaynaklan    111

Birincil Kaynaklar    112

ikincil Kaynaklar    113

Avrupa Birliği Hukukunun Özellikleri    115

Supranasyonel Hukuk Düzeni    115

Egemen Yetkilerin Kısmen Devri    116

Doğrudan Uygulanma ve Etki Doğurma    116

Avrupa Hukukunun Önceliği    117

İnsan Haklan Kavramının AB Hukukuna Girmesi    117

Avrupa Parlamentosu (AP)    119

Konsey    119

Komisyon    119

Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD)    120

Adalet Divanının Yapısı ve Çalışma Biçimi121

AB'NİN AİHS'e Taraf Olması ve AB AD123

Dil Haklarına Vurgu Yapan Metinler (Sözleşmeler,

Antlaşmalar)129

BM Kapsamında Ortaya Çıkan Belgeler130

Avrupa'da (AB, AK ve AGİT Kapsamında) Ortaya Çıkan

Belgeler136

Hakların Sınırlanması149

Ana Dille Eğitim ve AİHM Kararlan153

Belçika Eğitim Dili Davası154

Şikâyetler154

Konuyla İlgili İç Hukuk155

Karar Gerekçesi156

Leeuw-Saint-Pierre Sakinlerinden Bir Grup ve Belçika

Karan (1968)158

Fryske Ulusal Partisi -Hollanda Davası (12 Aralık 1985

Başvuru No 11100/84)160

Sabrina Birk-Levy Davası162

BEŞİNCİ BÖLÜM

AB ÜLKELERİNDE EĞİTİMDE DİL POLİTİKALARI167

Federal Almanya Cumhuriyeti169

Büyük Britanya (İngiltere)173

İspanya Krallığı176

Bask Bölgesi177

Katalonya178

Galiçya180

Fransa180

Korsika185

Oksitanlar186

Brötonlar187

Basklar188

Katalanlar ve Fransız Polinezyası188

Alsaslılar189

Bulgaristan190

Yunanistan193

Pomaklar ve Romanlar197
Makedonlar197

Amavutlar199

Hollanda200

Frizyanlar201

Belçika202

Romanya205

Macaristan209

Slovakya210

İtalya212

Fransızca ve Franko-Provençal Konuşanlar214

Alman dil azınlıklan214

Sloven ve Friulian dil azınlığı215

Letonya216
ALTINCI BOLUM

TÜRKİYE219

Türkiye'nin Eğitimde Dil Politikaları221

Cumhurriyet Dönemi227

Lozan Antlaşması ve Azınlıklar231

Kürtçe Eğitim235

SONUÇ243

KAYNAKÇA251