Alım Satım Komisyonculuğu Sözleşmesi - ÖZ SEÇER
Alım Satım Komisyonculuğu Sözleşmesi - ÖZ SEÇER
Öz SEÇER - Vedat Kitapçılık
SUNUŞ
Değerli meslektaşım Dr. Öz Seçer'in yazmış olduğu "Alım Satım Komisyonculuğu Sözleşmesi" başlıklı doktora tezi, Türk Özel Hukukunda üzerinde durulmamış önemli bir konunun, bu konudaki yabancı literatür ve mahkeme kararlarının geniş surette ele alınarak mukayeseli bir biçimde incelenerek yazıldığı değerli bir eserdir. Özellikle yabancı kaynaklardaki konuya bakış tarzı dikkatle incelenerek Türk Hukukunda ilk defa konunun irdelenmesine çalışılmıştır. Bu açıdan uygulamadaki yabancı mahkeme kararlarının sonuçlarının Türk Hukukunda ne şekilde uygulanabileceği üzerinde durulmuş ve Türk Hukuku açısından sonuçlarının ne olacağı incelenmiştir. Bu incelemelerin konusunda yeni ufuklar açtığı şüphesizdir. Bu açıdan yazarın tebrike layık olduğunu açıkça belirtmek gerekir. Eser, üç bölümden ibaret olup, birinci bölümde Alım Satım Komisyonculuğu sözleşmesinin tanımı, unsurları, benzer hukuki kurumlardan ayırt edilmesi, ikinci bölümde sözleşmenin hükümleri, üçüncü bölümde ise sözleşmenin sona ermesine bağlı sonuçlar ele alınarak mukayeseli bir şekilde tetkik edilmiştir. İlgili konularda Türkiye'deki hukuki durumun ne olduğu yabancı hukuk kaynaklarından faydalanılmak suretiyle açık bir üslupla başarılı bir biçimde ele alınmış, bilimsel metotlara uygun bir biçimde izah edilmeye çalışılmıştır. Yazara bundan sonraki mesleki hayatında başarılar diler ve böyle bir zor konuyu bilimsel metotlarla açık bir şekilde izah etmesi dolayısıyla tebrik ederim.
Prof. Dr. Özer Seliçi
ÖNSÖZ Bu çalışma, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Bölümü Doktora programı çerçevesinde doktora tezi olarak hazırlanmış olup, 18.03.20J3 tarihinde Prof. Dr. H. Cumhur Özakman, Prof. Dr. Atilla Altop, Prof. Dr. Şaibe Oktay-Özdemir, Doç. Dr. K. Emre Gökyayla, Doç. Dr. Mehmet Erdem'den oluşan jüri önünde savunulmuş ve oybirliği ile başarılı bulunmuştur. Tez, değerli jüri üyelerinin tez savunması sırasındaki önerileri dikkate alınarak savunulduğu haliyle basıma hazırlanmıştır. Medeni Hukuk Kürsü'sünde asistan olarak akademik hayata adım atmayı kendilerine borçlu olduğum, engin bilgi ve tecrübeleri ile gelişmemde büyük katkı sağlayan, desteklerini her zaman hissettiğim, asistanları olmaktan her daim büyük onur duyduğum ve emekleri ve haklarını ödememin asla mümkün olmadığı hocalarım Prof. Dr. Özer Seliçi ve Prof. Dr. H. Cumhur Özakman'a minnet ve şükran duygularımı arz ediyorum.
Ayrıca kendilerini tanımak ve asistanları olmak onuruna eriştiğim sayın hocalarım Prof. Dr. Şaibe Oktay Özdemir, Prof. Dr. Gülçin Elçin Grassinger'e de teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca jürimde yer almayı kabul eden ve beni onurlandıran çok değerli hocalarım sayın Prof. Dr. Atilla Altop'a, sayın Doç. Dr. K. Emre Gökyayla ve sayın Doç. Dr. Mehmet Erdem'e de şükranlarımı sunuyorum.
Yetişmemde büyük katkısı olan, bana iyi bir hukukçu ve akademisyenin nasıl olması gerektiğini öğreten, her ne kadar lisans döneminde olmasa da yüksek lisans ve doktora ders sürecinde öğrencisi olmaktan çok büyük onur duyduğum sevgili hocam Prof. Dr. Nami Barlas'a da en derin teşekkürlerimi sunuyorum.
Mensubu bulunduğum Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu hocama tez yazım sürecinde rahat bir çalışma ortamı sağladığı için en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Medeni Hukuk kürsüsüne intisap ettiğim günden beri her türlü destek ve yakın ilgisini gördüğüm Sayın Hocam Yrd. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu'na da teşekkürü bir borç bilirim.
GİRİŞ
Bir şey almak ya da satmak isteyen kimse, bu malların bulunduğu pazara erişim olanağından yoksunsa veya erişim olanağına sahip olmasına rağmen herhangi bir sebeple bu pazarda bizzat alım ya da satım işiyle uğraşmak istemiyorsa, çoğunlukla bu pazarda mal alıp satan birine yönelmekte ve böylelikle alım satım komisyonculuğu sözleşmesi kurulmaktadır.. Eski çağlarda bağımsız ve belirgin olarak tanımlanmış bir hukuki kurum olmayan alım satım komisyonculuğu sözleşmesi, vekâlet sözleşmesinin ticari hayatta uygulanması sırasında çeşitli değişikliklere uğraması sonucu ortaya çıkmıştır2. Bu sözleşme, ticari faaliyetle uğraşanlara uzak yerlere gitmeleri gerekmeden, başka bir ülkede hatta bir kıtadan diğerine faaliyette bulunmalarına imkân tanımakta, zaman ve para kaybım önemli ölçüde önlemektedir3.
Günümüzde, alım satım komisyonculuğu sözleşmesinin tek satıcılık, acentelik gibi diğer işgörme sözleşmelerine göre daha az uygulandığı, üreticilerin mallan için bizzat müşteri buldukları, ayrıca reklam ve satış hizmetlerini de sağlayabildikleri görülmektedir4. Buna rağmen alım satım komisyonculuğu sözleşmesi ticari hayatta ve özellikle borsa işlemlerinde önemini korumaya devam etmektedir.
Bugünkü anlamda komisyonculuk sözleşmesine ilk defa 16. ve 17. yüzyıllarda rastlanılmaktadır5. Gerçek veya tüzel kişi vekâlet veren hesabına ve kendi adına hareket eden komisyoncu hakkındaki ilk yasal düzenleme, Fransız Ticaret Kanunu ile yapılmış ve bu kanunun iktibası ile Osmanlı Hukuku'na dâhil olmuştur. 1926 tarihli Ticaret Kanunu'nun komisyon sözleşmesine ilişkin hükümleri ise çeşitli ülke kanunlarından özellikle İtalyan Ticaret Kanunu'ndan alınmıştır. 1926 tarihli Ticaret Kanunu'nun yürürlükte bulunduğu sıralarda Borçlar Kanunu'nda komisyon sözleşmesine ait hükümler bulunduğundan 1957 tarihli Ticaret Kanunu, bu ikiliği kaldırmak amacı ile eski Ticaret Kanunu'nun 10'uncu faslında yer alan komisyon hükümlerini Ticaret Kanunu'ndan çıkarmış ve bu şekilde komisyon sözleşmesi Borçlar Kanunu hükümlerine tabi kılınmıştır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nunda alım satım komisyonculuğu sözleşmesi dört bölüme ayrılmaktadır7: TBK m. 532, giriş maddesi olarak komisyon sözleşmesi kavramını tanımlamakta ve TBK m. 532/f. II yollamasıyla vekâlet sözleşmesi hükümlerinin komisyon sözleşmesi için de uygulanma alanı bulacağı ifade edilmektedir; TBK m. 533 ve m. 536 arası komisyoncunun yükümlülüklerinden bahsedilmekte, TBK m. 537'den m. 542'ye kadar olan maddelerde ise komisyoncunun hakları sıralanmakta, son bölümde yani TBK m. 543-m. 545 arasında da komisyoncunun kendisiyle işlem yapma hakkı düzenlenmektedir..
Türk Borçlar Kanunu'nun "Alım Satım Komisyonculuğu Sözleşmesi"ni düzenleyen onbirinci bölümü, iki çeşit kural içermektedir. Birinci çeşide giren kurallar, vekâlet sözleşmesi ilkelerinin uygulanması sonucu doktrin ve mahkeme içtihatlarının dahi ortaya koyabileceği kurallardır. İkinci çeşit kuralların ise ticaret hayatının gereklerini veya komisyoncunun çıkarlarını göz önüne alan daha özel nitelikte kurallar olduğu görülmektedir9. Vekâlet sözleşmesine ilişkin kanun hükümlerinden olduğu kadar borçlar hukukunun genel hükümlerinden de farklılık arzeden bu kurallara, TBK m. 541'te komisyoncu yararına koyulmuş olan hapis hakkı, TBK m. 542'de satım komisyonculuğunda komisyoncu satış yapamadığında vekâlet verenin malı almakta gecikmesi halinde getirilen düzenleme, TBK m. 543-545'te düzenlenen komisyoncunun kendisiyle işlem yapması örnek olarak gösterilebilir. Her ne kadar diğer komisyon işleri bakımından TBK m. 546/f. H'de alım satım komisyonculuğuna ilişkin hükümlerin uygulanacağı belirtilmişse de, çalışma konusunun sınırlandırılması bakımından TBK m. 532-546 arasında yer alan alım satım komisyonculuğuna ilişkin hükümler çalışmamızın konusunu oluşturacaktır. Ayrıca, komisyonculuğun özel bir türü olan sermaye piyasasında aracılık işlemlerine ilişkin komisyon sözleşmesi de, bu komisyon sözleşmesinin pratik hayatta çok yaygın bir uygulamasının olması ve alım satım komisyonculuğu sözleşmesinden hükümleri bakımından çok büyük bir farklılık göstermemesi sebebiyle -sermaye piyasası yapısından kaynaklanan bazı özellikler hariç olmak üzere- çalışma konusu kapsamına dâhil edilmiştir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda 818 sayılı Borçlar Kanunu'ndan farklı olarak hem vekâlet hem de alım satım komisyonculuğu sözleşmesi bakımından sözleşmenin taraflarından biri olan "müvekkil" yerine "vekâlet veren" terimi tercih edildiğinden çalışmamızda "müvekkil" yerine "vekâlet veren" terimi kullanılmıştır. Sözleşmenin diğer tarafı olan komisyoncu içinse özellik arz eden durumlarda "alım komisyoncusu" ve "satım komisyoncusu" terimleri kullanılmış olmakla beraber çalışmamızın genelinde "komisyoncu" terimi tercih edilmiştir. Çalışma kapsamında temel olarak Türk- İsviçre hukuk doktrininde yer alan eserlerden faydalanılmıştır. Türk Hukuku'nda pek çalışılmamış bir alan olan alım satım komisyonculuğu sözleşmesini bir bütün olarak incelemek ve bu sözleşmenin uygulanması dolayısıyla ortaya çıkan hukuki problemlere çözüm bulmak amacıyla ele alınan çalışmamız, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde alım satım komisyonculuğu sözleşmesinin tanımı, unsurları ve hukuki niteliğine yer verilmiş, alım satım komisyonculuğu sözleşmesinin sermaye piyasasındaki görünümü özel olarak incelenmiş ve benzer sözleşmelerden olan farkları açıklanmaya çalışılmıştır.
Üçüncü bölüm olan komisyon sözleşmesinin sona ermesinde ise komisyon sözleşmesinin genel ve vekâlet sözleşmesine özgü sebeplerle sona ermesi incelenmiştir. Çalışma, konunun genel olarak değerlendirildiği ve varılan sonuçların belirtildiği bir sonuç bölümüyle sona erecektir.
En çok teşekkür etmem gereken kişilerden biri de tezimi okuyarak değerli görüşlerini paylaşmakla kalmayıp hayatımın her aşamasında her daim yanımda olan canım kardeşim Av. Yaren Seçer'dir. Bugünlere gelmemde en büyük desteklerimden biri olan anne yarısı canım teyzem Lütfıye Harut'a da en derin teşekkürlerimi sunuyorum. Beni bugünlere kadar getirmek için her türlü zorluğu ve sıkıntıyı göğüsleyen, bana verdiği emekleri asla ödememin mümkün olmadığı biricik annem Nihal Seçer'e de en derin sevgilerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Tezimin zorlu yazım sürecinde pek çok özveride bulunarak beni yalnız bırakmayan, evlilik yolunda bütün yükleri birlikte omuzlayan, her sevincim ve sıkıntımın ortağı olan biricik eşim Pınar Dörter Seçer'e verdiği destek ve gösterdiği fedakarlık için en içten teşekkürlerimi sunarım.
Kitabın basımıyla ilgili her türlü çalışmayı özveriyle gerçekleştiren değerli yayıncı sayın Vedat Carbaş'a ve bu çalışmanın dizgisini büyük bir itina ile yapan sayın Berrin Doğrul'a teşekkürlerimi sunuyorum.
Dr. Öz Seçer
Gayrettepe 2013
İÇİNDEKİLER
SUNUŞ................................................................................................. V ÖNSÖZ.............................................................................................. VII KISALTMALAR............................................................................. XXI GİRİŞ................................................................................................... 1
BİRİNCİ BÖLÜM
ALIM SATIM KOMİSYONCULUĞU SÖZLEŞMESİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
I. ALIM SATIM KOMİSYONCULUĞU SÖZLEŞMESİNİN
TANIMI VE UNSURLARI............................................................ 5
A. Tanım......................................................................................... 5
B. Alım Satım Komisyonculuğu Sözleşmesinin Unsurları..................... 7
1. Komisyoncunun Kendi Adına Vekâlet Veren
Hesabına Üçüncü Kişilerle Hukuki İşlem Yapması.................... 7
-
Alım Satım Komisyonculuğu Sözleşmesinin Konusunun
Taşınır Mal veya Kıymetli Evrak Alım Satımı Olması................ 14 - Ücret.................................................................................... 16
- Tarafların Anlaşması.............................................................. 17
II. ALIM SATIM KOMİSYONCULUĞU SÖZLEŞMESİNİN
HUKUKİ NİTELİĞİ VE UYGULANACAK HÜKÜMLERİN
TESPİTİ....................................................................................... 19
A. Hukuki Niteliği........................................................................... 19
B. Uygulanacak Hükümlerin Tespiti................................................. 23
III. ALIM SATIM KOMİSYONCULUĞU SÖZLEŞMESİNİN
UYGULANMA ALANI................................................................ 24
A. Genel Olarak............................................................................. 24
B. Sermaye Piyasası Hukuku Açısından........................................... 25
- Genel Olarak......................................................................... 25
- Sermaye Piyasası Araçlarının Halka Arzına Aracılık................ 27
a. Genel Olarak..................................................................... 27
b. En İyi Gayret Aracılığı....................................................... 29
c. Aracılık Yüklenimi............................................................. 31
aa. Tam Aracılık............................................................... 31
bb. Kesin Bağlantı Aracılığı................................................ 32
3. Daha Önce İhraç Edilmiş Olan Sermaye Piyasası
Araçlarının Alım Satımına Aracılık.......................................... 33
a. Genel Olarak..................................................................... 33
b. Alım Satıma Aracılık Sözleşmesi ve Hukuki Niteliği............. 34
c. Alım ve Satıma Aracılık Faaliyetlerinde Uygulanacak
Bireysel Sözleşmeler ve Hukuki Nitelikleri........................... 38
4. Türev Araçların Alım Satımına Aracılık................................... 40
IV. ALIM SATIM KOMİSYONCULUĞU SÖZLEŞMESİNİN
KURULUŞU BAKIMINDAN ÖZELLİK ARZ EDEN
DURUMLAR............................................................................... 41
A. Komisyon Sözleşmesinde Zımni Kabul......................................... 41
- Genel Olarak......................................................................... 41
- Hukuki Niteliği....................................................................... 42
- Uygulanma Alanı ve Hukuki Sonuçları.................................... 43
B. Sermaye Piyasası Hukuku'nda Aracı Kurumların Alım
Satıma Aracılık Faaliyetleri Açısından Değerlendirme................... 45
- Alım Satıma Aracılık Sözleşmesinin Şekli................................. 45
- Alım Satıma Aracılık Sözleşmesinin Genel İşlem
Şartlan Açısından İncelenmesi................................................ 46
3. Bireysel Sözleşmelerin Kurulması........................................... 48
V. ALIM SAIIM KOMİSYONCULUĞU SÖZLEŞMESİNİN
BENZER HUKUKİ KURUMLARLA KARŞILAŞTIRILMASI 50
A. Satım Sözleşmesi ile Karşılaştırılması............................................................... 50
B. Vekâlet Sözleşmesi ile Karşılaştırılması............................................................ 52
C. Simsarlık Sözleşmesi ile Karşılaştırılması.......................................................... 53
1). Satım İçin Bırakma Sözleşmesi ile Karşılaştırılması........................................ 56
E. Acentelik Sözleşmesi ile Karşılaştırılması......................................................... 60
h I ek Satıcılık Sözleşmesi ile Karşılaştırılması................................................. 62
İKİNCİ BÖLÜM
ALIM SATIM KOMİSYONCULUĞU SÖZLEŞMESİNİN HÜKÜMLERİ I. ALIM SATİM KOMİSYONCUSUNUN BORÇLARI............... 65
A. Komisyoncunun Satım Sözleşmesi Akdetme ve
Bu Sözleşmei İfa Htme Borcu................................................... 65
- Komisyoncunun Satım Sözleşmesi Akdetmesi.......................... 65
- Komisyoncunun Satım Sözleşmesini İfa Etmesi........................ 70
B. Komisyoncunun Vekâlet Verene Bilgi Verme Borcu.................... 73
- Genel Olarak......................................................................... 73
- Bilgi Verme Borcunun Kapsamı e Koşulları............................ 74
- Sözleşme ile Bilgi Verme Yükümlülüğüne İlişkin
Düzenleme Yapılabilmesi....................................................... 78
4. Yükümlülüğün İhlali Halinde Yaptırım..................................... 78
C. Komisyoncunun Sözleşme Konusu Malı Sigorta
Ettirme Borcu............................................................................ 80
- Genel Olarak......................................................................... 80
- Alım Komisyonculuğunda Riskin Üstlenilmesi........................ 81
- Satım Konmyonculuğunda Riskin Üstlenilmesi......................... 82
- Komisyoncunun Malı Sigorta Ettirmesi.................................... 83
- Yükümlülüğe Aykırılığın Sonuçları........................................... 85
a. Alım Komisyonculuğu Sözleşmesinde.................................. 85
b. Satım Komisyonculuğu Sözleşmesinde............................... 85 D. Komisyoncunun Eşyaya Özen Gösterme Borcu............................ 86
- Genel Olarak......................................................................... 86
- Vekâlet Verenin Haklarının Korunması................................... 88
- Bozulabilir Mallar ve Zararın Azaltılması Yükümlülüğü............. 91
- Eşyaya Özen Borcunun İhlali Halinde Yaptırım........................ 95
E. Komisyoncunun Vekâlet Verenin İradesine ve Özellikle
Talimatlarına Uyma Yükümlülüğü................................................ 96
1. Vekâlet Verenin Talimat Verme Hakkı, Kullanılması
Şekilleri ve Sınırları................................................................ 96
-
Talimat Türleri ve Talimattan Amaca Elverişli Olmama
Sebebiyle Ayrılma................................................................ 101 - Komisyoncunun Vekâlet Verenin Talimatına
Uymaması ve Sonuçlan........................................................ 104
4. Komisyoncunun Özellikle Vekâlet Verenin Bedele İlişkin
Talimatına Uyma Borcu....................................................... 106
a. Genel Olarak................................................................... 106
b. Belirlenen Fiyata Uyma Yükümlülüğü............................... 108
c. Bedele İlişkin Talimata Uyulmamasının Sonuçları............... 111
aa. Satım Komisyonculuğu Sözleşmesinde......................... 111
bb. Alım Komisyonculuğu Sözleşmesinde.......................... 112
d. Diğer Kazançların Hesaba Katılması Yükümlülüğü............ 112
F. Komisyoncunun Veresiye Mal Satmama ve Malı Teslim
Almadan Peşin Ödemede Bulunmama Borcu............................. 114
- Genel Olarak....................................................................... 114
- Aynı Anda İfa..................................................................... 114
- Borcu İfa Etmemenin Sonuçları............................................ 116
- Satım Bedeline İlişkin Alacağın Teminat
Altına Alınması.................................................................... 117
Alacaklar Nedeniyle Garanti Borcu........................................... 118
- Komisyoncunun Sonuç Sorumluluğunun Olmaması.................. 118
- Delcredere Ücreti................................................................ 122
- Garanti Borcunun Hukuki Niteliği.......................................... 124
- Sadakat Borcu..................................................................... 126
- Komisyoncunun İşi Özenle Yapma Borcu.............................. 129
a. Genel Olarak................................................................... 129
b. Özen Borcunun Konusu ve Gösterilecek
Özenin Derecesi.............................................................. 131
c. Özen Borcunun Yerine Getirildiğim İspat Külfeti................ 133
d. Sorumluluğu Sınırlayan veya Kaldıran Şartların
Geçerliliği........................................................................ 134
e. Özen Borcuna Aykırılığın Sonuçlan................................... 136
3. Komisyoncunun Sır Saklama Yükümlülüğü............................ 137
a. Yükümlülüğün Konusu..................................................... 137
b. Sır Saklama Yükümlülüğüne Aykırı
Davranışın Sonuçları........................................................ 138
I. Komisyoncunun İşi Bizzat Yapma Borcu................................... 139
1. Kural ve İstisnaları............................................................... 139
a. Vekâlet Veren Tarafından Komisyoncunun İşi Başkasına
Yaptırmasına Açıkça veya Örtülü Olarak Rıza Gösterilmiş
Olması............................................................................ 143
b. Komisyoncunun İşi Başkasına Yaptırmasının Teamül
Gereğince Mümkün Olması.............................................. 145
c. Zorunlu Durumlarda Komisyoncunun İşi Başkasına
Yaptırmaya Mecbur Olması............................................. 145
2. Komisyoncunun Sözleşmenin İfasında Yerine Başkasını
Koyması Halinde Sorumluluğu............................................... 146
a. Yetkisi Olmadığı Halde Başkasını Koyması
Durumunda Sorumluluk................................................... 146
b. Yetkisi Olduğu Halde Başkasını Koyması Durumunda
Sorumluluk...................................................................... 148
3. Vekâlet Verenin Alt Komisyoncuya Karşı Sahip Olduğu
Doğrudan Doğruya Talep Haklarının Hukuki Niteliği
ve Kapsamı......................................................................... 153
a. Doğrudan Doğruya Talep Haklarının Hukuki Niteliği.......... 154
b. Doğrudan Doğruya Talep Haklarının İçeriği ve Kapsamı... 156
4. Alt Komisyoncunun Vekâlet Verene Karşı Talepte
Bulunabilmesi Sorunu........................................................... 159
J. Komisyoncunun Hesap Verme Borcu....................................... 160
- Genel Olarak....................................................................... 160
- Hesap Verme Borcunun Hukuki Niteliği ve Kapsamı............. 160
- Hesap Verme Borcunun Yerine Getirilmemesinin
Sonuçları............................................................................. 166
4. Hesabın Onaylanması, Bakiyenin Tanınması ve İbra............... 167
K. Komisyoncunun Satım Sözleşmesinin İfası İçin veya İfa
Dolayısıyla Aldıklarını Vekâlet Verene Verme Borcu................. 169
- Alınanları Verme Borcunun Hukuki Niteliği........................... 169
- Almanları Verme Borcunun Konusu...................................... 170
- Alınanları Verme Borcunun Yerine Getirilmesi....................... 174
- Almanları Verme Borcuna Karşı Komisyoncu Tarafından
İleri Sürülebilecek İtiraz ve Defıler........................................ 175
a. Takas............................................................................. 175
b. Ödemezlik Defi............................................................... 176
c. Zamanaşımı.................................................................... 177
5. Hapis Hakkı........................................................................ 177
a. Genel Olarak................................................................... 177
b. Alım Komisyonculuğunda................................................. 178
c. Satım Komisyonculuğunda............................................... 180
d. Hapis Hakkının Konusu ve Kapsamı................................. 183
6. Alınanları Verme Borcunun Yerine Getirilmemesinin
Sonuçlan............................................................................. 184 II. VEKÂLET VERENİN BORÇLARI.......................................... 186
A. Ücret Ödeme Borcu................................................................. 186
- Genel Olarak....................................................................... 186
- Komisyon Ücretinin Doğması İçin Gerekli Şartlar................... 188
- Başka Sebeplerden Dolayı İfa İmkânsızlığı Halinde
Tazminat Hakkı................................................................... 192
4. Komisyoncunun Ücret İsteme Hakkının Düşmesi ve Vekâlet
Verenin Komisyoncuyu Bizzat Alıcı ya da Satıcı
Sayma Hakkı....................................................................... 195
a. Genel Olarak................................................................... 195
b. Dürüstlük Kuralına Aykırı Davranışın Sonuçlan.................. 198
B. Komisyoncu Tarafından Yapılan Giderleri ve Verilen
Avansları Ödeme Borcu........................................................... 200
- Genel Olarak....................................................................... 200
- Uygulanma Şartları.............................................................. 201
a. Geçerli Bir Komisyon Sözleşmesinin Bulunması................. 201
b. Gider Yapılması veya Avans Verilmesi............................. 202
c. Komisyon Sözleşmesinden Doğan İşgörme Borcunun
Gereği Gibi İfa Edilmiş Olması.......................................... 204
3. Borcun Muaccelliği, Kapsamı ve Bu Borca İlişkin
Alacaktan Önceden Vazgeçilememesi................................... 206
4. Komisyoncuların Özellik Arzeden Harcama Talepleri............. 207
C. Vekâlet Verenin Komisyoncuyu Onun Hesabına
Yüklendiği Borçlardan Kurtarma Borcu..................................... 209
- Genel Olarak....................................................................... 209
- Borçtan Kurtarma Yükümlülüğünün Şartları........................... 210
a. Komisyoncunun Kendi Adına Vekalet Veren Hesabına
Bir Borç Altına Girmesi................................................... 210
b. Borç Altma Geçerli Bir Komisyon Sözleşmesinden Doğan
İş Görme Borcunun Gereği Gibi İfası İçin Girilmiş
Olması............................................................................ 211
c. Yüklenilen Borcun Henüz Devam Etmekte Olması............ 211
3. Borçtan Kurtarma Yükümlülüğünün Muaccel Hale Gelmesi,
Yerine Getirilmesi ve Temliki................................................ 211
D. Vekâlet Verenin Komisyoncuya Avans Verme ve
Karşılık Sağlama Borcu............................................................ 214
- Genel Olarak....................................................................... 214
- Avans veya Karşılığın Ölçüsü ve Mahsubu............................ 215
E. Komisyoncu Tarafından Uğranılan Zararı Tazmin Borcu............. 216
- Genel Olarak....................................................................... 216
- Tazminat Borcunun Koşulları................................................ 216
a. Komisyoncunun Uğradığı Zararla İş Görme Borcunun
İfası Arasında Uygun İlliyet Bağı Bulunması...................... 216
b. Komisyoncunun İş Görme Borcunu Gereği Gibi İfa
Etmiş Olması................................................................... 217
c. Vekalet Verenin Kusuru Bulunmadığını
Kanıtlayamaması............................................................. 217
3. Tazminat Borcunun Kapsamı, Muaccel Olması ve
Zamanaşımı......................................................................... 218
III. KOMİSYON SÖZLEŞMESİNDE ÖZELLİK
ARZEDEN DURUMLAR.......................................................... 219
A. Yasal Devir ve Vekâlet Verenin Ayırma Hakkı.......................... 219
1. Yasal Devir......................................................................... 219
a. Genel Olarak................................................................... 219
b. Vekalet Verenin Komisyoncuya Karşı Doğrudan
Alacaklı Olmasının Şartlan............................................... 225
aa. Komisyoncu Tarafından Kendi Adına Vekâlet
Veren Hesabına Satım Sözleşmesi Yapılmış
Olması...................................................................... 225
bb. Kendi Adına Vekâlet Veren Hesabına Yaptığı
İşlemden Komisyoncu Lehine Bir Alacak Doğmuş
Olması...................................................................... 225
cc. Vekâlet Verenin Komisyoncuya Karşı Komisyon
Sözleşmesinden Doğan Bütün Borçlarım İfa Etmiş
Olması...................................................................... 227
dd. Komisyoncunun Kazandığı Alacakların Ortadan
Kalkmamış Bulunması............................................... 228
c. Yasal Devrin Hükümleri................................................... 229
aa. Taraflar ve Külli Halefleri Bakımından........................ 229
bb. Üçüncü Kişilere Karşı................................................ 230
2. Vekâlet Verenin Ayırma Hakkı............................................. 233
a. Genel Olarak.................................................................. 233
b. Ayırma Hakkının Şartları................................................. 237
aa. Bir Taşınır Eşyanın Varlığı.......................................... 237
bb. Ayırma Hakkı Konusunun Belirli Olması...................... 237
cc. Komisyoncunun Taşınır Eşyanın veya Kıymetli
Evrakın Mülkiyetini Kazanmış Olması......................... 239
dd. Komisyoncunun İflas Etmiş Olması............................. 240
ee. Vekâlet Verenin Komisyoncuya Karşı Bütün
Borçlarını İfa Etmiş Olması........................................ 240
c. Ayırma Hakkının Hukuki Niteliği...................................... 240
d. Ayırma Hakkının Kullanılma Şekli ve Hükümleri................ 242 B. Komisyon Malının Artırma ile Satılması..................................... 243
- Genel Olarak....................................................................... 243
- Şartları................................................................................ 246
- Komisyon Sözleşmesi Konusu Malın Paraya Çevrilmesi.......... 247
C. Birlikte Komisyoncuların ve Birlikte Vekâlet Verenlerin
Müteselsil Sorumluluğu............................................................. 250
1. Birden Fazla Kişinin Komisyoncu Olması ve Hükümleri......... 250
a. Genel Olarak................................................................... 250
II. KOMİSYON SÖZLEŞMESİNİN VEKÂLET SÖZLEŞMESİNE
ÖZGÜ SEBEPLERLE SONA ERMESİ.................................... 284
A. Tek Taraflı Sona Erdirme......................................................... 284
- Sona Erdirme Hakkının Hukuki Niteliği.................................. 284
- Sona Erdirme Hakkının Kullanılması...................................... 286
- Sona Erdirme Hakkından Feragat Edilmezlik.......................... 283
- Tek Taraflı Sona Erdirmenin Sonuçları................................... 293
a. Genel Olarak................................................................... 293
b. Uygun Olmayan Zamanda Sona Erdirmenin Sonuçlan........ 296
aa. Genel Olarak............................................................. 296
bb. TBK m. 512/c. 2'de Öngörülen Tazminat
Talebinin Şartlan........................................................ 297
cc. TBK m. 512/c. 2'de Öngörülen Tazminat Talebinin
Hukuki Niteliği Kapsamı............................................ 298
c. Sona Erdirmenin Özel Sonuçları....................................... 301
B. Ölüm ve Benzeri Sebeplerle Sona Erme.................................... 302
- Genel Olarak....................................................................... 302
- Ölüme Rağmen Vekâletin Sözleşme veya İşin Mahiyeti
Gereği Devam Etmesi.......................................................... 304
3. Ölümün Komisyon Sözleşmesini Sona Erdirmesi Gereken
Hallerde Geçici Olarak İş Görmeye Devam Yükümlülüğü...... 305
a. Genel olarak................................................................... 305
b. İş Görmeye Geçici Olarak Devam Borcunun Şartları......... 307
c. İş Görmeye Geçici Olarak Devam Borcunun Hükümleri.... 308
-
Ölümün Komisyon Sözleşmesini Sona Erdirmesinin
Hükümleri........................................................................... 308 - Ölüme Benzeyen Sona Erme Halleri..................................... 309
a. Gaiplik............................................................................ 309
b. Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi.............................................. 310
C. Komisyon Sözleşmesinin Taraflardan Birinin Ehliyetsizliği
Sebebiyle Sona Ermesi............................................................. 311
- Vekâlet Verenin Ehliyetsizliği................................................ 311
- Komisyoncunun Ehliyetsizliği................................................ 313
D. Komisyon Sözleşmesinin Taraflardan Birinin İflası
Yüzünden Sona Ermesi............................................................. 314
- Genel Olarak....................................................................... 314
- Vekalet Verenin İflası.......................................................... 316
- Komisyoncunun İflası........................................................... 317
E. TBK m. 512 ve m. 513'e Göre Komisyon Sözleşmesinin
Sona Ermesinin Hüküm ve Sonuç Doğurduğu An....................... 318
SONUÇ............................................................................................. 321 KAYNAKÇA.................................................................................... 331