Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Åžubat (116)

AKP - CHP - KADINLAR

AKP - CHP - KADINLAR



Sayfa Sayısı
:  
234
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051520438

700,00 TL









Yrd. Doç. Dr. Åžebnem Cansun Åžebnem Cansun Saint Joseph Fransız Lisesi (Ä°stanbul) mezunudur (1996). Franklin and Marshall College'da (PA-A.B.D.) Kamu Yönetimi ve Fransızca Çift Anada-lı ile sosyal bilimler lisans diploması almıştır (2000). Strasbourg Siyasal Bilimler Enstitüsü nde (Fransa) Av­rupa BirliÄŸi Yapılanması üzerine mastır yapmış, tezini "Türk Siyasi Elitinin Avrupa BirliÄŸini Algılaması" üze­rine hazırlamıştır (200i). "DemokratikleÅŸme, Cinsiyet EÅŸitliÄŸi ve Kadınların Siyasete Etkisi: Ä°ki Türk Partisi ÖrneÄŸi, AKP ve CHP" adlı teziyle ise Grenoble Siya­sal Bilimler Enstitüsünde (Fransa) 2010'da doktor ol­muÅŸtur. Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Okan ve Yedite-pe Üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler dersleri vermiÅŸtir. Ä°stanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Siya­set Bilimi ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü'nde kurucu öÄŸretim üyesi ve bölüm baÅŸkanı olarak çalışmaktadır.


TEÅžEKKÜR Grenoble Siyasal Bilimler Enstitüsü'nden (Fransa) Yves Schemeil, Jean-Paul Burdy, Mathilde Dubesset, Claire Brachet'ye, On Ä°ki Levha Yaymcılık'tan Erol Öz ve Hevdan Sönmeze ve tüm akademik hayatım boyunca arkamda duran aileme sonsuz teÅŸekkür borçluyum.


ÖNSÖZ Cindy Yetter-Vassot'nun Franklin and Marshall College (PA-A.B.D.) Fransızca Bölümünde verdiÄŸi "Kadınlar, Sanat ve Edebiyat" baÅŸlıklı ders hayatımı deÄŸiÅŸtirdi. 1998 yılında yak­laşık on kadar amerikalı genç kadınla bu dersi almış ve hiç bir erkek öÄŸrencinin derse ilgi duymamasına ÅŸaşırmıştım. Virginia "VVoolf'un düÅŸüncesini bu derste öÄŸrenmeye baÅŸladım : "EÄŸer Shakespeare'in bir kız kardeÅŸi olsaydı, asla potansiyelini gerçek­leÅŸtirme ÅŸansı bulamayacaktı"1. Tarih boyunca kadınlar ev kadını rolünden çıkmak istediklerinde hep zorluklarla karşılaÅŸmışlar, buna raÄŸmen aralarından pek çoÄŸu ev dışında da çok baÅŸarılı olmuÅŸlardı. Lisans yıllarımda "kadınların tarihini" (History deÄŸil de, Herstory'i) okumaktan çok zevk aldığımı anladım. Bu farkın-dalık beni önce en sevdiÄŸim yazarlardan biri üzerine bir fransızca tezi hazırlamaya itti. "Moliere ve Kadınlar" çalışmamda, tıpkı 17. yüzyıl fransız yazarı Moliere'in yaptığı gibi kadınların olayları erkeklerden farklı algıladığını, buna hayatın onları farklı ÅŸart­landırmasının neden olduÄŸunu savundum. Mastır çalışmamda bambaÅŸka bir konuya, Türkiye ve Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkilerine odaklandım. Ama cinsiyet çalışmalarına olan sevgim Avrupa BirliÄŸi'ne olan ilgime baskın gelecekti. 2002 yılında, Marmara Üniversitesinde sosyolog Belkıs KümbetoÄŸlu tarafından verilen "Türk Kültürü'nde Kadınlar" dersini misafir öÄŸrenci olarak takip ettim2. Ä°ÅŸte o zaman Türkiye'de siyaset ve kadınlar üzerine bir araÅŸtırma yapmayı aklıma koymuÅŸtum. Böylece ülkemdeki kadın siyasetçiler hakkında bir durum deÄŸerlendirmesi yapmayı ve belki de durumlarını iyiye götürecek bir adım atmayı hayal ediyordum. Okuyacağınız çalışmayı 2010 haziran sonunda Fransa'da savunduÄŸum tezimi kısaltarak hazırladım. Savunma sonrası yak­laşık iki seneyi makaleler yazarak, baÅŸka konularla ilgilenerek ve ders hazırlayarak geçirdim. Sonra bir gün yüz yüze konuÅŸma im­kanı bulduÄŸum sosyolog Ümit Meriç, yaptığım çalışmayı kendime saklama hakkımın olmadığını söyledi bana. Ä°ÅŸte o zaman en başın­dan beri çeviriyi mutlaka yapmamı söyleyen eniÅŸtem hukukçu Ergin Nomer'in, diÄŸer hocalarımın ve ailemin sesi yankılandı kulaklarımda. Yaptığım hatayı düzeltmeye karar verdim.

Yrd. Doç. Dr. Åžebnem Cansun Erenköy

 

 

   

GÄ°RÄ°Åž     "Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi'ne girme isteÄŸi ve aralık 1999'da aldığı resmi adaylık statüsü ülkenin uzun süredir ihmal ettiÄŸi sorunlarına eÄŸilmesine aracı oldu. Bu süreçte düÅŸünce özgürlüÄŸü, dinsel özgürlükler ve kültürel hakların yanında cinsiyet eÅŸitliÄŸi de yerini aldı ve ülkemiz siyasal ajandasında ön plana geçti.
Konuyla ilgili olarak, elinizdeki çalışma 2 ana hipotezden yola çıkar:
Din Türkiye'nin cinsiyet eÅŸitliÄŸi konusundaki geri kalmışlığının tek nedeni olamaz. Akdeniz kültürü, ekonomik geri kalmışlık ve özellikle siyasi kültür kadınların toplumdaki yeri ve siyasal hayattaki eksik temsilleri üzerinde güçlü etkiye sahiptir;
Sol ve sağ, cinsiyet eşitliği sorunsalını ve kadınların siyasetteki terfilerini destekler, ama farklı şekilde destekler."

 

Ä°ÇÄ°NDEKÄ°LER
Bölüm 1: Kız Çocuklarının OkullaÅŸması
I.Kız Çocuklarının OkullaÅŸmasında Etkili Faktörler
II.Kız Çocuklarının OkullaÅŸması Sorununa Partilerin Yaklaşımı
III.Sonuç
BÖLÜM 2: BaÅŸörtüsü Sorunu
I.Ä°ki Partinin Örtünme Hakkındaki GörüÅŸleri
II.Partilerin Açılımları
III.Sonuç
BÖLÜM 3: Kadınlara Karşı Åžiddet
I.Türkiye'de Kadınlara Karşı Åžiddet
II.İki Partinin Kadınlara Karşı Şiddet Konusuna Yaklaşımları
III.Sonuç
BÖLÜM 4: Kadınların Ekonomik Hayata Katılımı
I.AKP ve CHP'nin Kadınların Çalışmasına Bakışı
II.AKP'den Muhafazakar Yaklaşımlar
III.Benzerlikler ve Farklılıklar
IV.Sonuç
BÖLÜM 5: Kadınların SiyasallaÅŸması
I.İki Partinin Kadınların Siyasallaşmasına Bakışı
II.Sonuç
BÖLÜM 6: Siyasette Cinsiyet Kotasına Yaklaşımlar
I.AKP ve CHP'nin Siyasette Cinsiyet Kotasına Yaklaşımları
II.Sonuç
SONUÇ