Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Uluslararası Hukukta Deniz Haydutluğu ve Somalili Deniz Haydutlarıyla Mücadele Yöntemleri

Uluslararası Hukukta Deniz Haydutluğu ve Somalili Deniz Haydutlarıyla Mücadele Yöntemleri



Sayfa Sayısı
:  
261
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2017
ISBN NO
:  
9786053000921

220,00 TL









 
İnsanlık tarihine bakıldığında çok sayıda ünlü deniz haydudunun (günlük ifadeyle korsanın) yaşadığı; her birinin farklı ve birbirinden ilginç hikayelerinin olduğu görülmektedir. Bu deniz haydutlarından bazılarının isimlerini şu şekilde sıralamak mümkündür :
Dudak Sevdalısı, Doğuştan Korsan: Edward Lowe, Kızıldenizin Karanlık Efendisi: Thomas Tew, İngiliz yönetimini çıldırtan korsan: Calico Jack, Kafası Dumanlı Deniz Şeytanı: Blackbeard (Karasakal), Kibarlıktan Ölen Korsan: Edward England, Yürek Yiyen Kaptan: Francois lOlonnais, Denizlerin Babası: Oruç Reis, Kaptan-ı Derya Kızıl Sakal: Barbaros Hayrettin Paşa, İspanyol Donanmasının Korkulu Rüyası: Sir Francis Drake, Bir Acayip Uzakdoğu Kasırgası: Ching Shih (Cheng I Sao) ve son olarak da Kaptan Jack Sparrow . Görüldüğü gibi her korsanın kendisini ünlü kılan bir yönü bulunmaktadır. Burada deniz haydutlarına ilişkin enteresan bir iki hikaye anlatmak yerinde olabilir. Bu hikayelerden birisi şöyledir :
-Bilindiği gibi Karayipler -veya eski adıyla Batı Hint Adaları- korsanların üssü konumundaydı. Dünyanın her yerinden korsanın bulunduğu bu bölgenin en efsanevi korsanlarından biri ise Karasakaldı. Edward Teach nam-ı diğer Karasakal korsanların altın dönemi olarak adlandırılan yıllarda yaşadı. -Queen Anne Revenge- adlı gemisi zamanın en güçlü korsan gemilerinden biri olarak görülüyordu. Anlatılanlara göre Karasakal her zaman tricorn şapka giyer, göğsünde de birkaç farklı silah bulundururdu ve girdiği tüm çatışmalardan evvel sakalında sakladığı Hint kenevirli piposunu çıkartıp yakardı. Onun karşısında savaşanlar onu gördüklerinde kafasından duman tüten şeytanı gördüklerine inanırlardı. Zira kendisi oldukça acımasız bir savaşçıydı. Ancak ilginçtir adı daha yaşarken efsane olan Karasakalın hiçbir resmi raporda adam öldürdüğüne dair herhangi bir yazı bulunmamaktadır. Kaptan Karasakalın ölümü ise diğer korsanların aksine mürettebat isyanından veyahut resmi donanmalardan değil, para avcıları tarafından olmuş. Karasakalın durumu ve konumu onun başına oldukça yüksek bir miktar ödül konmasına neden olmuş; bu da onun sonunu getirmiş. Efsaneye göre başı koparılmış şekilde denize atılan Karasakalın başsız bedeni gemi etrafında 3-4 kere yüzerek tur attıktan sonra ortadan kaybolmuş. -
Bir diğer ilginç hikaye de şöyledir :
-Fransız asıllı korsan Francois lOlonnais Amerikada zengin bir ailenin yanında hizmetçi olarak çalışıyordu. Ancak hayattan daha fazlasını isteyen Francois, New Orleanstaki korsanlara katılmaya karar verdi ve bu kararının ardından hızlı bir şekilde kaptanlığa kadar yükseldi. Kaptan Francoisyı diğer korsanlardan ayıran en önemli şey saldırı noktalarıydı. Kaptan Francois gemilerden çok limanlara saldırmayı severdi ve bu konunun en iyisiydi diyebiliriz. Özellikle Orta Amerika bölgesindeki sahil kasabalarını basan Kaptan, çoğu korsan gibi oldukça acımasız biriydi. Efsaneye göre Kaptan Francois bastığı köylerden yakaladığı İspanyol askerlerinin kalplerini çıkartıp yiyordu. Bu acımasız korsanın sonu da kendine yakışır bir acımasızlıkta oldu. Gemisi Panama kıyılarında karaya oturunca Kaptan ve mürettebatı, yerliler tarafından yakalandı ve acımasızca katledildi. -
Bu hikayelerin ortak noktası korsanların esasında acımasız insanlar olmalarıdır. Fakat gerek yazılan onlarca korsan romanında gerekse çekilen onlarca filmde korsanlar trajikomik bir şekilde ele alınmış ve enteresan bir şekilde korsanlar bu kitapları okuyanların ve bu filmleri izleyenlerin sempatisini kazanmıştır. Özellikle Karayip Korsanları adlı Hollywood filminde filmin başkahramanı olan Kaptan Jack Sparrow esasında acımasız, kurnaz, sahtekar, açgözlü, çıkarcı, yalancı ve aynı zamanda korkak birisi olmasına rağmen, yazar tarafından çizilen karakter sayesinde izleyenlerin sempatisini kazanmış ve korsanlara olan bakış açısının yumuşamasına neden olmuştur. Buna karşın korsanlara yönelik bu bakış açısını ortadan kaldıran, realiteye uygun ve yaşanmış bir hikayeden esinlenen Kaptan Philips adlı film günümüz anlamıyla deniz haydutluğunu çok güzel bir şekilde anlatmıştır. Film Somalideki balıkçı toplumun nasıl deniz haydudu bir toplum haline getirildiğini anlatmada yetersiz olsa da, özellikle Somali açıklarında faaliyet gösteren deniz haydutlarının operasyon şekillerini ve deniz haydutlarının esasında ne kadar acımasız olduğunu göstermek adına büyük bir adım olmuştur. Kaptan Philips filminde resmedilen gerçeklikler ile Karayip Korsanları filmindeki romantik sahneler arasında büyük bir uçurum vardır. Karayip Korsanlarında yüzlerce kişi ve canavar öldürülmesine rağmen insanın içinde en ufak bir sızlama dahi olmuyor. Fakat, Kaptan Philipte yalnızca birkaç deniz haydudu öldürülmesine rağmen, filmde insanın içini sızlatacak çok fazla nokta bulunuyor. Somalideki kötü yaşam koşulları, insanların ülkedeki yoğun işsizlik yüzünden deniz haydutluğu yapmak zorunda kalması, bir deniz haydudunun ayağına giyecek ayakkabısının dahi olmaması, rehinelere karşı elde edilen fidyelerden saldırıyı gerçekleştirenlerin değil sermaye sahiplerinin, klan ağalarının asıl payı alması, deniz haydutlarının kendilerine güzel bir yaşam kurma hayalleri, deniz haydutlarının rehine kurtarma operasyonunda öldürülmesi bu noktalardan sadece bazıları. . . Filmi seyrederken bu noktaları görmek, yapacağım çalışmada değinmem gereken asıl noktaların neler olduğu konusunda bana gerçek anlamda yol göstermiştir.
Çalışmanın başından sonuna kadar deniz haydutluğunun yalnızca hukuki bir boyutunun olmadığının farkındaydım. Bu yüzden çalışmada, deniz haydutluğunun tarihsel süreçte nasıl geliştiğinin ele alındığı, uluslararası toplumun tarihten günümüze deniz haydutluğuna bakış açısı, uluslararası hukuk tarafından deniz haydutluğunun nasıl nitelendirildiği, Somalideki siyasi, sosyal, ekonomik ve coğrafi yapının deniz haydutluğuna etkisi, deniz haydutluğunun Somaliye, bölgeye ve uluslararası topluma vermiş olduğu zararları, Somali özelinde deniz haydutluğu ile nasıl etkili mücadele edileceği ve uluslararası toplumun bu amaçla neler yaptığı gibi pek çok konuya ayrıntılı bir şekilde değinilerek, çalışma çok boyutlu hale getirilmeye çalışılmıştır.

    ÖNSÖZ- VII
    İÇİNDEKİLER- XIII
    KISALTMALAR- XVII
    GİRİŞ- 1
    BİRİNCİ BÖLÜM
    ULUSLARARASI HUKUKTA DENİZ HAYDUTLUĞU
    A- - TARİHSEL SÜREÇ- 5
    1- - Deniz Haydutluğunun Başlangıcı- 5
    2- - Orta Çağda Deniz Haydutluğunun Yeniden Doğuşu- 13
    3- - Akdeniz’de Ve Osmanlı Devleti’nde Deniz Haydutluğu- 16
    4- - Deniz Haydutluğunun Evrimi- 22
    B- - DENİZ HAYDUTLUĞUNA İLİŞKİN KAVRAMLAR- 24
    1- - Korsanlık Kavramı- 24
    2- - Denizde Silahlı Soygun-Gemilere Karşı Silahlı Soygun Kavramları- 28
    3- - Terörizm Kavramı- 30
    C- - DENİZ HAYDUTLUĞU KAVRAMI- 35
    1- - 1932 Harvard Deniz Haydutluğuna İlişkin Sözleşme Taslağında
    Deniz Haydutluğu- 37
    2- - 1958 Açık Denizlere İlişkin Cenevre Sözleşmesi’nde Deniz
    Haydutluğu- 40
    3- - 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde Deniz Haydutluğu- 42
    a. - Tanım- 44
    i. - Şiddet Fiili, El Koyma, Yağma- 45
    ii. - Özel Amaç Şartı (Private Ends)- 46
    iii. - İki Gemi Şartı- 52
    iv. - Açık Deniz Şartı- 54
    b. - Yargı Yetkisi- 58
    4- - 1988 Tarihli Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşme (SUA Convention)- 64
    5- - Uluslararası Denizcilik Örgütü- 72
    6- - Uluslararası Denizcilik Bürosu- 75
    İKİNCİ BÖLÜM
    SOMALİ AÇIKLARINDAKİ DENİZ HAYDUTLUĞU FAALİYETLERİ
    A- - SOMALİ AÇIKLARINDAKİ DENİZ HAYDUTLUĞU FAALİYETLERİNİN
    KÖKENİ- 79
    1- - Somali’deki İç Savaş- 80
    2- - Yasa Dışı Balıkçılık Faaliyetleri Ve Zehirli Atıkların Bırakılması- 87
    3- - Somali’deki Olumsuz Sosyal ve Ekonomik Şartlar- 93
    4- - Deniz Haydutluğuna Uygun Coğrafi Yapı- 95
    B- - SOMALİ’DE DENİZ HAYDUTLUĞUNUN YAYGINLAŞMA SEBEPLERİ- 97
    1- - Teknolojik Gelişmeler- 97
    2- - Ekonomik Sebepler- 99
    3- - Siyasi Sebepler- 101
    C- - SOMALİLİ DENİZ HAYDUTLARINCA KULLANILAN SALDIRI
    YÖNTEMLERİ (MODUS OPERANDİ)- 104
    D- - SOMALİLİ DENİZ HAYDUTLARININ ZARARLARI- 111
    1- - Somali Bakımından- 111
    a. - Ekonomik Ve Sosyal Anlamda- 111
    b. - İnsani Yardım Bağlamında- 112
    c. - Siyasi Anlamda- 113
    2- - Bölge Devletleri Bakımından- 114
    3- - Uluslararası Toplum Bakımından- 117
    a. - Gemi Sahipleri Ve Gemicilik İşletmeleri- 120
    b. - Sigorta Şirketleri- 125
    c. - Gemi Mürettebatı- 127
    d. - Geniş Anlamda Uluslararası Toplum- 134
    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    SOMALİLİ DENİZ HAYDUTLARINA KARŞI MÜCADELE
    A- - MÜCADELE YÖNTEMLERİ- 141
    1- - Durumsal Suç Önleme Teorisi Bağlamında Mücadele- 141
    2- - Deniz Haydutluğuna İlişkin Sözleşme Hükümlerinin
    Değiştirilmesi- 148
    a. - Ters Kesintisiz Takip Hakkının Getirilmesi- 148
    b. - Açık Deniz Şartının Kaldırılması- 153
    c. - Yargı Yetkisine İlişkin Hüküm Getirilmesi- 155
    3- - Güvenlik Sisteminin Yeniden İnşası- 156
    4- - Özel Güvenlik Güçleri Kullanılması- 159
    5- - Gemi İçinde Alınacak Önlemler- 162
    6- - Risk Değerlendirmesi- 167
    7- - En İyi Yönetim Uygulamaları- 170
    8- - İstihbarat Geliştirme- 175
    9- - Fidye Ödemenin Yasadışı Hale Getirilmesi- 177
    10- - Deniz Haydutluğuna Karşı Kurumsal Kapasite Oluşturma- 179
    11- - Deniz Haydutluğuna Karşı Deniz Ve Kara Harekâtı- 180
    12- - Askeri Harekâtların Hukuki Çerçevesinin Çizilmesi- 183
    13- - Denizcilik Ekonomisinin Geliştirilmesi- 184
    14- - (Ad Hoc Deniz Haydutları Mahkemesi)nin Oluşturulması- 189
    15- - Bölgesel Güçlerle İşbirliği- 191
    16- - Alternatif Mücadele Stratejileri- 192
    B- - UYGULAMADAKİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ- 193
    1- - BM Güvenlik Konseyinin Almış Olduğu Önlemler- 193
    a. - 1816 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı- 194
    b. - 1838 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı- 197
    c. - 1846 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı- 198
    d. - 1851 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı- 199
    e. - 2246 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı- 201
    2- - Uluslararası Toplum Tarafından Alınan Önlemler- 202
    a. - NATO- 202
    i. - Allied Provider Operasyonu (Müttefik Tedarikçi
    Operasyonu)- 203
    ii. - Allied Protector Operasyonu (Müttefik Koruyucu Operasyonu)- 204
    iii. - Ocean Shield Operasyonu (Okyanus Kalkanı
    Operasyonu)- 206
    b. - Avrupa Birliği: Atalanta Harekâtı (EUNAVFOR)- 208
    c. - Birleşik Görev Gücü 151 (Combined Task Force
    151/CTF-151)- 211
    d. - Somali Açıklarındaki Deniz Haydutluğu Üzerine Temas
    Grubu- 217
    e. - Deniz Haydutluğu Fidye Görev Gücü (Piracy Ransoms Task
    Force)- 220
    3- - Bölgesel Önlemler- 221
    a. - Cibuti Davranış Kuralları (The Djibouti Code of Conduct)- 221
    b. - Nairobi Raporu- 223
    SONUÇ- 225
    BASILI KAYNAKLAR- 235
    İNTERNET KAYNAKLARI- 249