Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Tereke Davaları

Tereke Davaları



Sayfa Sayısı
:  
460
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2020
ISBN NO
:  
9789750258664

250,00 TL











Miras bırakanın ölümünden sonra doğrudan doğruya mirasçılık sıfatını kazanan mirasçılar yasal mirascılardır. Mirasçılık belgesi, hasım göstermeksizin sulh hukuk mahkemesinden istenen ve çekişmesiz yargılama sonunda verilen bir belge olup adına düzenlenen kişi lehine, mirasçılık karinesi oluşturan bir belgedir. Bu belge, miras hakkı yaratmayıp, sadece ispata yarayan resmi bir belgedir, ilâm hükmünde olmayan mirasçılık belgesi, lehine düzenlenen kişi bakımından bir karine oluşturur ve aksi ispat edilene kadar bu kişi mirasçı kabul edilir.


 


Ölüm anı itibarıyla terekedeki (taşınır veya taşınmaz) mal ve hakların tespit edilmesi gerekir. Miras ortaklığında mirasçıların birlikte hareket etmeleri zorunluluğu, işlemleri, kullanım ve idareyi birlikte yapmaları, mirasçılar arasında anlaşmazlık bulunması veya bu konularda anlaşamamaları halinde miras ortaklığı adına gerekli işlemleri yapmak, dava açmak, açılmış veya açılacak davaları takip etmek üzere, mirasçılardan biri veya bir kaçının isteği üzerine hakim mirasın paylaşımına kadar görev yapmak üzere miras ortaklığına bir temsilci atayabilir. Miras ortaklığının temsilci atanması isteğinde husumet miras bırakanın tüm mirasçılarına yöneltilmelidir.


 


Ölüm tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Mirasçılar zımnen mirası kabul etmiş duruma düşmüş olmadıkça her zaman murisin ödemeden aczinin tespitini isteyebilir. Türk Medeni Kanununun 606. maddesinde belirtilen süre bu davada uygulanmaz. Dava alacaklılara husumet yöneltilerek görülür. Bu davada yetkili mahkeme ise alacaklıların davanın açıldığı zamandaki ikametgahı mahkemesidir. Ayrıca bu davada mirasın reddi yetkisini içeren özel vekaletname sunulması da zorunludur.


 


Tereke davalarının konularına göre tasniflenerek anlatıldığı çalışmada; yargı yerinin belirlenmesi, terekenin tespiti, teslimi, korunması, taksimi, resmi tasfiyesi, cezai sorumluluk konularına, uygulama örnekleri ile Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay kararları ışığına yer verilmiştir.


 


Konu Başlıkları


Yargı Yerinin Belirlenmesi


Terekenin Tespiti, Teslimi, Korunması, Taksimi, Resmi Tasfiyesi


Cezai Sorumluluk


Uygulama Örnekleri


 


Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay Kararları