Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Sorulu- Cevaplı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Uygulaması

Sorulu- Cevaplı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Uygulaması



Sayfa Sayısı
:  
258
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786054847464

420,00 TL









ÖNSÖZ

Çalışma yaşamının en önemli konulardan birisi çalışanların iş sağ­lığı ve güvenliklerinin sağlanmasıdır. Bu nedenle de işverenin gözetme borcu içerisinden en kapsamlı alanı işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükleri teşkil eder.

İş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin istatistikler de konunun Türkiye açısından ne kadar önemli olduğu gösterir. Sadece 2012 yılı ra­kamları bile işin ciddiye alınması gerektiğini teyit eder. 2012 yılında 74.871 iş kazası ve 395 meslek hastalığı meydana gelmiş ve 745 kişi hayatını kaybetmiştir. Bir önceki yılda ise 69.227 iş kazası ve 697 mes­lek hastalığı tespit edilmiş ve 1.710 kişi ölmüştür. 2012 yılında iş kazası ve meslek hastalığı sayısındaki artışa rağmen ölen işçi sayısı azalmıştır.

Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği, 4857 sayılı İş Kanununun Be­şinci Bölümünde yer alan hükümler ve buna dayalı olarak çıkarılan yö­netmeliklerle düzenlenmekte idi. 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Ga­zetede yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Türkiye'­nin bu alana özgü olarak çıkarttığı ilk yasal düzenlemedir. Kanaatimce eksikliklerine ve eleştiriye açık bazı hükümlerine rağmen, bu Kanun, reform niteliği taşıyan düzenlemelere sahiptir. 6331 sayılı Kanun önce­sinde sadece işçiler hakkında geçerli olan yükümlülükler artık tüm çalı­şanları, yani memur, sözleşmeli personel, çırak ve stajyerleri de kapsar hale gelmiştir. Yine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yü­kümlüğü açısından daha önceki düzenlemelerde yer alan koşullar önemli ölçüde kaldırılmıştır. İşverenler açısından daha önceki düzenlemelerde olmayan birçok yükümlülük 6331 sayılı Kanun içerisinde yer almıştır. 6331 sayılı Kanunun kabul edilmesinden kısa bir süre sonra bu Kanuna dayalı olarak çıkarılması gereken yönetmeliklerin önemli bir kısmı yayınlanmıştır. Belirtmek gerekir ki, 6331 sayılı Kanun bugün he­nüz tamamen yürürlüğe girmiş değildir. Kademeli yürürlük süreci ta­mamlandıktan sonra Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği açısından yeni bir dönem başlamış olacaktır. Temennimiz Türkiye'deki iş kazaları ve meslek hastalıkları sayısının ilk evrede Avrupa Birliği seviyesine indi­rilmesidir.

 

 

Önsözünü yazmak onuruna sahip olduğum bu kitap, değerli bir bü­rokrat olan Lütfî İNCİROGLU tarafından kaleme alınmıştır. Kendisi bürokrat olmakla birlikte akademik çalışmalarını da eş zamanlı olarak yürütmektedir. İNCİROGLU, çalışma yaşamına birçok değerli eseri ka­zandırmıştır. Kendisi Selçuk Üniversitesi'nde özel hukuk alanında yük­sek lisans çalışmalarını başarı ile sürdürmektedir. Kitabın uygulama ve teori açısından önemli bir eksikliği gidere­ceği kanısındayım. Özellikle soru-cevap yönteminin seçilmiş olması, uygulayıcıların karşılaştıkları birçok sorunun cevabını bulabilmeleri açı­sından yararlı bir yöntemdir.

Çalışmanın iş sağlığı ve güvenliğinin eğitimi, teorisi ve uygulama­sında yer alan herkese yararlı olmasını diliyorum.

 

Prof. Dr. Haluk Hadi SÜMER

Konya, Şubat 2014

  İçindekiler - Amaç, Kapsam, İstisnalar ve Tanımlar - İşveren ile Çalışanların Görev, Yetki ve Yükümlülükleri - İsgb ve Osgb - İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimleri - İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Kurumu - İşyeri Hekimliği Eğitim Kurumu - Mesleki Eğitim - Çalışan Temsilcileri - Çalışanların Eğitimi - Risk Değerlendirmesi - Tehlikeli Sınıflar - Risk Değerlendirmesi - İşin Durdurulması - Sağlık Raporları, İş Kazası ve Meslek Hastalıkları - Kişisel Koruyucu Donanımlar - Gürültü, Toz, Maden, Yapı, Sağlık ve Güvenlik İşaretleri ile Elle Taşıma İşleri - İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında, İşverenlerin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları - Çocuk, Genç ve Kadın Çalışanlar - Ciddi ve Yakın Tehlike ve Çalışmaktan Kaçınma Hakkı - Konsey, Kurul ve Koordinasyon - Teftiş ve İdari Yaptırımlar - Çeşitli ve Geçici Hükümler   İÇİNDEKİLER

ÖNSÖZ    V
KISALTMALAR    VII
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ, KAPSAM, İSTİSNALAR VE TANIMLAR  
SORU: 1- İş sağlığı ve güvenliğinin amacı nedir?    1
SORU: 2- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nasıl bir bakış açısı öngörmektedir?    1
SORU: 3- İş sağlığı ve güvenliği kimleri kapsar?    1
SORU: 4- İş sağlığı ve güvenliği uygulamasında kimler kapsam dışı kaldı?    2
SORU: 5- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki çalışan kimdir?    2
SORU: 6- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki çalışan temsilcisi kimdir?    2
SORU: 7- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki destek elemanı kimdir?    3
SORU: 8- İş güvenliği uzmanı kimdir?    3
SORU: 9- İşyeri hekimi kimdir?    3
SORU: 10- Teknik eleman kimdir?    3
SORU: 11- İşyeri hemşiresi kimdir?    3
SORU: 12- Çocuk ve genç işçi kime denir?    4
SORU: 13- İşyeri sağlık ve güvenlik birimi nedir?    4
SORU: 14- Ortak sağlık ve güvenlik birimi nedir?    4
SORU: 15- Eğitim Kurumu nedir?    4
SORU: 16- Eğiticilerin eğitimi belgesi nedir?    4
SORU: 17- Eğitim programı nedir?    5
SORU: 18- Sorumlu müdür kimdir?    5
SORU: 19- İSG-KÂTİP nedir?    5
SORU: 20- Onaylı defter nedir?    5