Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Roma Hukukundan Günümüze Taşınmaz Lehine İrtifak Hakları

Roma Hukukundan Günümüze Taşınmaz Lehine İrtifak Hakları



Sayfa Sayısı
:  
324
Kitap Ölçüleri
:  
16x24
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9789754648638

470,00 TL









                                                        ÖNSÖZ


"Roma Hukukundan Günümüze Taşınmaz Lehine İrtifak Haklan" adlı bu çalışma Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora tezi olarak hazırlanmış ve saygıdeğer hocam Prof. Dr. A. Nadi Günal'ın başkan¬lığında, saygıdeğer hocalarım Prof. Dr. Erkan Küçükgüngör, Prof. Dr. Arzu Oğuz, Doç. Dr. Haluk Emiroğlu ve Doç. Dr. Özlem Erişgin'den oluşan jüri önünde savunulmuş ve oybirliğiyle kabul edilmiştir.
Akademik hayata başlamam, özellikle yurtdışındaki ve yurtiçindeki Ro¬ma Hukuku camiasına katılmam ve bu alanda çalışma fırsatı bulmam çok kıymetli hocam Prof. Dr. A. Nadi Günal'ın sayesindedir. Kendisine şükran¬larımı sunuyorum. Böylece öğrencisi olmaktan çok gurur duyduğum saygı¬değer hocam Prof. Dr. Özcan Karadeniz Çelebican'ın ekolünde yetişme ola¬nağına sahip oldum. Her iki hocamın da desteği ile henüz yüksek lisans te¬zimi yazarken, Prof. Dr. Alessandro Corbino ile tanışma ve çalışma fırsatını elde ettim. İtalya'da kendisinin mensubu olduğu Roma Hukuku ailesine beni de dahil eden Prof. Dr. Alessandro Corbino'ya ne kadar teşekkür etsem az¬dır. Bu sayede tanıdığım Prof. Dr. Luigi Capogrossi Colognesi, bana taşın¬maz lehine irtifak haklan üzerinde çalışmamı tavsiye etmiştir. Roma '"Sapienza" Üniversitesi'nde yürütmekte olduğum "Roma Hukukunda Uz¬manlık Kursu" kapsamında bu konu, bitirme tezi olarak "Roma Hukukunda Taşınmaz Lehine İrtifak Haklarını Koruyan Davalardaki Temel Sorunlar" şeklinde ele alınmıştır. Ardından Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensti¬tüsü'nde başladığım doktora çalışmam kapsamında bu konuda tez yazma dü¬şüncesi, çok kıymetli tez danışmanım Prof. Dr. Erkan Küçüngüngör ile yap¬mış olduğumuz bilimsel sohbetlerin ürünüdür.  
Konunun Türkiye'de daha önce bir tez çalışmasında ele alınmamış olma¬sı kaynak sıkıntısını da beraberinde getirmiştir. Bu zorluğu aşmak adına ho¬cam Prof. Dr. A. Nadi Günal'ın önerisi ile Prof. Dr. Salvo Randazzo tarafın¬dan bana İtalya'nın Bari şehrinde tez araştırması yapma olanağı sağlanmıştır. Konunun Roma Hukukuna ilişkin yabancı öğretide çok fazla ele alınmış ol¬ması, beni umutsuzluğa sürüklemişken, Prof. Dr. Salvo Randazzo "Roma Hukukundan Günümüze" şeklinde taşınmaz lehine irtifak haklarının ele alınması konusunda bana ilham kaynağı olmuştur. Kendisine teşekkürü bir borç bilirim. Bari Üniversitesi kütüphanesindeki çalışmalarımı daha anlamlı ve keyifli hale getiren Prof. Dr. Tomasso Masiello ve Dr. Gaia Masiello'ya da bu vesileyle teşekkürlerimi sunuyorum.  
Konunun bu şekilde incelenmesi bakımından beni yüreklendiren ise, tez danışmanım Prof. Dr. Erkan Küçükgüngör'dür. Taşınmaz lehine irtifak haklarının Türk Hukukunda bağımsız bir tez çalışması olarak incelenmediğin¬den hareketle, tarihsel bir karşılaştırma yapmanın orijinalliği bu sayede anla¬şılmıştır. Bana kendisi ile çalışma fırsatı verdiği için sayın hocama, sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Burada da ikinci bir zorlukla karşılaşılmıştır. Taşınmaz lehine irtifak hakları, Eşya Hukuku kitaplarında bir bölüm olarak ele alındığından daha geniş kapsamlı bir çalışma yapma gereği duyulmuştur. Bu zorluk yine ho¬cam Prof. Dr. A. Nadi Günal'ın yönlendirmesi ve Prof. Dr. Pascal Pichonnaz'nın desteği sayesinde İsviçre'de araştırma yapmak suretiyle gide¬rilmeye çalışılmıştır. Tezin ana çatısı İsviçre'de Prof. Dr. Pascal Pichonnaz'nın eleştiri ve görüşleri ile şekillenmiştir. Kendisine sonsuz te¬şekkürlerimi sunuyorum.  
Tarihsel karşılaştırma yöntemini kendi doktora tezinde kullanan ve bu sayede bana öncülük eden ise, çok değerli hocam Prof. Dr. Arzu Oğuz'dur. Tez jürimde bulunarak, beni onurlandıran ve olumlu enerjisi ile tezime kat¬kıda bulanan sayın hocama ne kadar teşekkür etsem azdır.  
Değerli zamanını bana ayıran, Almanca kaynaklan çözmemde yardımını esirgemeyen ve gerek tezime gerekse akademik hayatıma yön vermemde katkıları olan çok kıymetli hocam Prof. Dr. Kemal Şenocak'a da bu vesile ile sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Özellikle çalışma yöntemi ve tarzı bakımından kendime örnek almaya çalıştığım çok değerli hocam Doç Dr. Özlem Erişgin, gerek tezin yazımı aşamasında gerekse tez savunmamda yaptığı eleştiri ve yorumlarla tezin son haline gelmesini sağlamıştır. Sayın hocama teşekkürü bir borç bilirim.  
Her zamanki güler yüzü, mütevazi yaklaşımı ve olumlu eleştirileri ile te¬zime katkıda bulunan çok kıymetli hocam Doç. Dr. Haluk Emiroğlu'na en içten teşekkürlerimi sunuyorum.



Gerek tezin yazımı aşamasında gerekse akademik yaşamımda benden manevi desteklerini esirgemeyen dostlarım Nuray Cumalıoğlu'na, Orkun Güleç'e, Roberta Marini'ye, Salvo Cristaldi'ye, Zafer Kahraman'a, İdil Tuncer-Kazancı'ya, Armelle Daste'a, İsmail Koç'a, Ayşegül Erdemir-Koç'a, Gamze Karaca'ya, Ufuk Süngü'ye, Kerime Dalak'a, Servet Ceylan'a, üsta¬dım Av. Baki L. Uzun'a ve üstadım Hakim Mustafa Karadağ'a en içten te¬şekkürlerimi sunuyorum.  
Ayrıca haklarını asla tam olarak ödeyemeyeceğim babam Orhan Öcal'a, ablalarım Emel Uzun ve Esin Mutlu'ya bana karşı gösterdikleri sonsuz sabır ve destek için teşekkür ederim. Her zaman manevi destekleriyle yanımda olan kayınvalidem Altın Apaydın ve özellikle tezin düzeltmelerini yapma özverisini gösteren kayınpederim Rüştü Apaydın'a de en içten teşekkürleri¬mi sunuyorum.
 


 
Her türlü zorluğu birlikte aşmaya çalıştığım sevgili eşim Evren Apaydın'a sabrı, desteği ve anlayışı için ve küçük oğlum Fırat Apaydın'a henüz anne karnındayken tez savunmamda bulunarak, bana güç verdiği için teşekkür ederim.
Son olarak, bu çalışmanın basım ve yayımını sağlayan ve tezimi elinizde tuttuğunuz hale getiren Yetkin Yayınevi çalışanlarına ve özellikle Muharrem Başer'e teşekkürlerimi sunarım.  
Dr. Bahar Öcal Apaydın
Malatya, 2014