Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Åžubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Milletlerarası Tahkimde YETKİ SORUNLARI

Milletlerarası Tahkimde YETKİ SORUNLARI



Sayfa Sayısı
:  
410
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9789754647426

400,00 TL











ÖNSÖZ


Bu çalışmada, milletlerarası tahkimde mevcut olan bazı yetki sorunları­nın, tahkim yargılamasmdaki kararların ışığında incelenmesi amaçlanmakta­dır. Çalışmanın baÅŸlığı "Milletlerarası Tahkimde Yetki Sorunları" olarak se­çilmiÅŸtir. Çalışmanın içeriÄŸi incelendiÄŸinde belki de "Milletlerarası Yatırım Tahkiminde Yetki Sorunları" baÅŸlığının kullanılmasının daha uygun olacağı akla gelebilir. Ä°ki nedenle birinci baÅŸlık tercih edilmiÅŸtir. Birincisi, çalışma­nın içerisinde ortaya konan yetkiye iliÅŸkin bazı durumların hem milletlerarası ticari tahkime hem de milletlerarası yatırım tahkimde ortak olmasıdır. Ä°ki tahkim için de ortak kullanılabilecek baÅŸlık tercih edilmiÅŸtir. DiÄŸer neden ise, bu çalışma doçentlik takdim tezi olarak hazırlanmıştır. Tez jürisi ve di­ÄŸer meslektaÅŸlarım tarafından yapılacak eleÅŸtiriler dikkate alınarak geliÅŸti­rilmesi ve geniÅŸletilmesi hedeflenmiÅŸtir. Bu geniÅŸletme ve geliÅŸtirme çalış­masında ticari tahkime iliÅŸkin burada ortaya konmayan yetki sorunlarını da içermesi ihtimali göz önüne alınmıştır. Böylelikle kitabın baÅŸlığım deÄŸiÅŸtir­meden çalışma güncellenebilecek ve geliÅŸtirilebilecektir.


Çalışmanın konusunun seçiminde, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan tahkim davaları etkili olmuÅŸtur. Özellikle 2006 yılında ICSID Tahkim Mer-kezi'nde açılan Libananco v. Türkiye Cumhuriyeti davasında, ICSID Tahkim Merkezi'nin uyuÅŸmazlığı çözmeye yetkisinin olup olmadığı sorusu beni dü­ÅŸünmeye ve araÅŸtırmaya itmiÅŸtir. Bu çalışmanın temelleri o dönemde atılmış­tır.


Daha sonradan Türk literatürünü tarandığında, milletlerarası tahkimde yetkiye iliÅŸkin yeterince çalışmanın yapılmamış olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. Bu nedenle konu özgün olarak deÄŸerlendirebilir diye düÅŸünülmüÅŸtür.


Bu çalışmanın meydana gelmesinde çok sayıda kiÅŸinin doÄŸrudan veya dolaylı katkısı bulunmaktadır. Özellikle kitabın bölümlerini kendi yoÄŸun ça­lışma programlan arasında okuyarak deÄŸerlendiren ve yorumlarıyla bana yön gösteren Ä°stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öÄŸretim üyesi dostlanm Yrd. Doç. Dr. Ä°nci Ataman FiganmeÅŸe'ye, Yrd. Doç. Dr. Faruk Kerem Gi­ray'a ve Yrd. Doç. Dr. Emre Esen'e çok teÅŸekkür ederim.


Kitabın tashihinde ve kitapta bulunan tablolann oluÅŸturulmasında bana destek veren genç meslektaÅŸlanm Talip Gölge, Yasin Büyük ve Mustafa Gökhan Ertin'e ne kadar teÅŸekkür etsem azdır. Bu çalışmada katkısı olan ve isimlerini burada bahsetmediÄŸim herkese içtenlikle teÅŸekkür ederim.


SaÄŸladıklan özgür ve rahat çalışma ortamı nedeniyle anabilim dalı baÅŸ­kanım Prof. Dr. Sibel Özel'e özellikle teÅŸekkür etmek isterim. Çalışma ortammda gösterdiÄŸi güler yüzden dolayı kürsü arkadaşım Yrd. Doç. Dr. Hatice Selin Pürselim'e de teÅŸekkür ederim. Kürsü iÅŸlerinde bize büyük destek saÄŸ­layan ve birlikte çalışmaktan memnuniyet duyduÄŸum AraÅŸ. Gör. Zeynep Özgenç'e, AraÅŸ. Gör. Vedat Kıhç'a ve AraÅŸ. Gör. Yasemin Pektoylan'a da bu vesileyle teÅŸekkür etmeyi borç bilirim.


Sevgili eÅŸim Riger'e sabrından ve anlayışından dolayı çok teÅŸekkür edi­yorum. Yaptığı fedakârlıklar sayesinde "çocuk da yaparım kariyer de" diye­bilme fırsatını bana sunduÄŸu ve beni her daim tamamladığı için, fedakârlığı ve destekleri karşısında yetersiz kalacağını bilsem de, en içten teÅŸekkürlerimi sunarım. Kendilerine yetirince zaman ayıramama raÄŸmen beni hâlâ seven, bana mutluluk kaynağı olan, çalışmalarımı "çocukça" sabote eden kızım Fulya Nigar'a ve oÄŸlum Emirhan Erdem'e buradan sevgilerimi iletiyorum. Bu arada, hayatımızın yeni çiçeÄŸi olacak Aslı Gönül'ü de unutmadan sevgi­lerimi gönderiyorum. Tabii insan annesini de unutmaması gerekiyor. Bura­dan sevgili anneme ve diÄŸer aile üyelerime muhabbetlerimi yolluyorum.


Mustafa ERKAN


HaydarpaÅŸa, 2013