Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Arsa Payı Düzeltme Davası

Arsa Payı Düzeltme Davası



Sayfa Sayısı
:  
222
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2018
ISBN NO
:  
9789750248610

68,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...











634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda "Arsa Payı Düzeltme Davası"nın tanımlaması ayrı bir başlık altında yapılmamış, ancak Kanun'un, "Kat Mülkiyetinin ve Kat İrtifakının Niteliği" başlıklı 3. maddesinde menfaati zarar görenlerin dava açma hakkı ve şartlarına değinilmiştir.


 


Kat mülkiyeti ve kat irtifakı kurulması sırasında mülkiyete konu olan bağımsız bölümlerden her birine projesinde tahsis edilen arsa payları, bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile orantılı ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. Menfaati zarar gören pay sahibinin açtığı dava, "Arsa Payı Düzeltme Davası" olarak tanımlanır. 


 


Arsa payının düzeltilmesi davası yolsuz tescilin düzeltilmesi davası niteliğinde olup kat irtifakı ve kat mülkiyeti sürecinde açılması mümkündür. İstihkak talepli bu davada bağımsız bölümlerin "konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak" arsa payı belirlenmez ise tescil yolsuzdur.


 


Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 3. maddesine göre kat mülkiyeti kurulurken bu mülkiyete konu olan anayapının bağımsız bölümlerinden her birine kuruluş tarihindeki değeri ile oranlı olarak arsa payı özgülenmesi gerekmektedir.


 


Arsa Payı Düzeltme Davası, taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılır. Dava ile ilgili olarak herhangi bir hak düşürücü süre yoktur. Bu nedenle; dava her zaman açılabilir.


 


Konu Başlıkları


Kat Mülkiyeti Kanunu Kapsamında Arsa Payı


Arsa Payı Oranını Değiştiren Dava Ve Sözleşmeler